Tech

Stock Android-uiterlijk voor iedereen beschikbaar

15 november 2013 08:51 Aangepast: 28 april 2018 10:53

<p><strong>Google Experience Launcher vervangt het aangepaste uiterlijk van Android, zodat het oogt zoals Google het bedoeld heeft.</strong></p>

Het klinkt heel raar, een skin over een skin, maar zo kan je de functie Google Experience Launcher in de nieuwste update van Google Search voor Android het beste omschrijven. De meeste Android-gebruikers zien Android namelijk niet zoals Google het ontworpen heeft. Naast veranderingen onder de motorkap die voor alle gebruikers te merken zijn, past Google het uiterlijk van Android ook met iedere update aan. Zo oogt 4.4 Kitkat frisser, strakker en gelijkmatiger.

Zonde dat je die vernieuwingen alleen op Nexus-toestellen terugziet, omdat ze op telefoons van onder andere Samsung, Sony en HTC verborgen zijn achter de software-skins van die bedrijven. De nieuwste update van Google Search voor Android lost dat op. De app bevat nu de functie Google Experience Launcher, die je thuisscherm en app-overzicht het uiterlijk van Kitkat geeft. Moet je wel Android 4.1 of hoger draaien.


Google Experience Launcher in plaats van Samsung TouchWiz

Helemaal compleet is het niet: de menubalk bovenin beeld en de eventuele softwareknoppen onder zijn niet helemaal transparant; daar moet je toch echt Kitkat voor hebben. Maar de nieuwe iconen, mappen en app-overzicht van Kitkat zijn van de partij, net als een stel nieuwe wallpapers. Ook het vernieuwde Google Now is ingebakken en beschikbaar met een veeg naar rechts vanaf je hoofdscherm. Handsfree zoeken vanaf het startscherm is ook mogelijk met het commando OK Google, maar lijkt vooralsnog alleen in het Engels te werken.

Als je de Google Experience Launcher aan hebt staan heb je geen stock Android, maar je bent wel een stapje dichterbij. Het vergrendelscherm blijft het uiterlijk van de fabrikant houden, net als standaard apps als de telefoon. Toch is het een mooie manier om het Android te ervaren zoals Google dat bedoeld heeft, en wie weet een eerste stap richting complete keuzevrijheid voor de consument. Wie ook met dit Kitkat-uiterlijk ontevreden is kan trouwens Aviate of Themer eens proberen.

De Google Experience Launcher zit in de nieuwe versie van Google Search, nog niet voor iedereen te downloaden. Search en Google Experience Launcher zijn al wel los te downloaden, installeer eerst Search en daarna de launcher en je kan aan al aan de slag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van