Tech

Nederlandse Nest past zich aan je interieur aan

22 november 2013 10:45 Aangepast: 28 april 2018 10:53

<p><strong>ThermoSmart is een strak vormgegeven slimme thermostaat met wifi.</strong></p><p></p>

Er zijn van die dingen waar je nooit aandacht aan besteedt, waarvan je als je dat eens wel doet pas merkt hoeveel leefplezier het je oplevert. Zo is een thermostaat geen ding waar je nou eens je vrienden omheen verzamelt om er flink over op te scheppen. Tot nu toe.

Thermosmart is een slimme thermostaat met een bijzonder uiterlijk. Of beter, hij heeft geen uiterlijk. Met behulp van het vinyl-achtige materiaal Gelaskin bepaal je helemaal zelf hoe je thermostaat eruit ziet. Met een gepersonaliseerde skin kan hij opvallen of juist bijna opgaan in het behang.

Vervelend is dat een thermostaat meestal pontificaal midden op een muur hangt. Verplaatsen is geen goed idee, de centrale plek is nodig voor een goede meting van de aanwezige temperatuur in de kamer. Dus is het de moeite waard om een goed vormgegeven apparaatje op te hangen in plaats van zo'n plastic beige doosje met krakkemikkig klepje, lcd- schermpje en kleuterknopjes. Thermosmart haalt de bediening naar je laptop of computer en maakt strak vormgeven hardware die je naar eigen smaak kunt aanpassen. De thermostaat was zelfs te zien op de Dutch Design Week tussen het beste ontwerp van Nederland.

Mooi, maar wat kan 'ie? Thermosmart is een slimme thermostaat die je instelt via een online agenda. Net zoals je dat gewend bent met je eigen afspraken, waardoor je geen dikke handleiding nodig hebt. Met de app kun je al voordat je thuis bent de kachel opschroeven. Of als je het vergeten bent vanaf je vakantieadres de verwarming laag zetten.

"Veel van de huidige thermostaten zijn verzonnen door technische mensen met technische oplossingen. Wij hebben de gebruiker als uitgangspunt genomen met op de gebruiker gerichte oplossingen." Je weet pas wat je miste als je de nieuwe mogelijkheden hebt. "75 procent van de mensen doet dit soort dingen niet omdat ze niet weten hoe het moet op hun huidige klokthermostaat", aldus Hans Kouwenhoven van Thermosmart. Terwijl je zo 20 procent op gasverbruik kunt besparen.

Er was al Nest. Een prachtig ontwerp, maar in Nederland werkt hij niet. Net zoals de Netatmo van topdesigner Philippe Starck. Dan is er de Toon van Eneco en de E-thermostaat van Essent, maar die halen het niet qua specificaties, ontwerp en gebruiksgemak. Plus dat ze zijn gekoppeld aan een energieleverancier. Thermosmart heeft alle voordelen.

Met Thermosmart is de thermostaat een gadget geworden. Waarvan je je best kunt voorstellen dat je hem aan je vrienden laat zien. Om er eentje in bezit te krijgen moet je de vier mannen wel eerst de over de crowdfundingdrempel van 25 duizend euro helpen. Deelname lijkt ook daadwerkelijk tot productie al in januari 2014 te leiden: met nog ruim twee weken te gaan is al 22 duizend euro binnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van