Tech

Bijen kunnen kanker detecteren

28 november 2013 09:53 Aangepast: 28 april 2018 10:53

<p><strong>Bijen doen dienst als biosensoren. Ze kunnen diabetes, tbc of kanker ruiken.</strong></p>

Wetenschappers hebben ontdekt dat honingbijen (Apis mellifera) een buitengewoon goed reukvermogen hebben, accurater dan een speurhond. De bijen kunnen in lucht moleculen detecteren ook al is een bepaalde stof maar in 1 op een triljoen moleculen aanwezig. Je kunt die bijen trainen om een bepaald gedrag te vertonen als ze specifieke chemicaliën ruiken, zoals explosieven of de biomarkers geassocieerd met ziektes als tbc, longkanker, huidkanker en diabetes. Zo kun je kanker detecteren zonder medische toestand.

"De bijen kun je in 10 minuten leren een bepaalde stof te ruiken door ze telkens met wat suikerwater te belonen", zegt ontwerper van Bee's Susana Soares. Zolang ze maar telkens beloond worden, onthouden ze die geur hun hele zes weken durende leven lang. Nu nog een manier om de bijen te begrijpen. Daarvoor ontwierp Soares een aantal glazen voorwerpen. Zo’n glas kan een persoon in zijn handen nemen om er in te blazen. Als de bijen iets ruiken waarop ze getraind zijn, vliegen ze naar een bepaalde ruimte in het glas. Zo kun je als bijstaander zien wat de door de bijen gestelde diagnose is. Zonder dat er medische apparatuur bij komt kijken.

Soares heeft niet alleen de glazen objecten gemaakt, maar ontwierp ook een bijenvanger en de structuur om bijen op te leiden tot biosensoren. Soares richt haar talent op hoe levende organismen ingezet kunnen worden voor een beter leven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore