Tech

Bitcoin nu meer dan 1000 dollar waard

28 november 2013 14:00 Aangepast: 28 april 2018 10:53

<p><strong>De bitcoin blijft verbazen. Nog geen twee weken geleden passeerde de munt de 500 dollar, nu zijn we over de 1000 heen.</strong></p>

Een tijdmachine was altijd al aantrekkelijk, de enorme groei die bitcoin het afgelopen kwartaal heeft doorgemaakt zorgt er helemaal voor dat we terug de tijd in willen. Niet ver, januari van dit jaar is al voldoende. Toen kon je een bitcoin kopen voor nog geen twintig dollar. Los van een piek in april bleef de bitcoin het gros van dit jaar, de hele lente en zomer, rond dat betaalbare bedrag van twintig dollar hangen.

Tot in oktober de groei weer toenam en nog steeds lijkt er geen houden aan. Nog geen twee weken geleden passeerde de waarde van een bitcoin al de vijfhonderd dollar, gisteren ging de waarde voor het eerst stabiel over de duizend dollar. En daar stopte het niet, inmiddels is er al weer dik honderd dollar op de waarde van de bitcoin gekomen.

De valuta is dan ook al niet meer voorbehouden voor de mensen die de moeite nemen ze te minen, iets dat enige kennis en vooral veel computerkracht vereist. Nee, het zijn inmiddels ook rijke investeerders die hun ouderwetse geld voor bitcoins omruilen. Vooral in China zouden nieuwe rijken hun geld in de ongereguleerde munt stoppen, dat zou de hoofdoorzaak zijn van de toename in waarde het afgelopen kwartaal. Het monetaire systeem van China is zwaar gereguleerd, de ongereguleerde bitcoin een ontsnappen.

Leuk voor die rijken, maar voor de doorsnee Bright-lezer was een bitcoin waarschijnlijk twee weken geleden al te duur om voor de grap te proberen. Dan kan je beter terecht bij de litecoin, een op bitcoin geïnspireerde virtuele valuta. De munt is al de op één na grootste cryptovaluta, na bitcoin. En zonder garanties te geven steeg de waarde van litecoin mee als de koers van bitcoin klom. Begin deze week kocht je voor zo'n 11 dollar een litecoin, vandaag is de munt 48 dollar waard. Voor wie helemaal gratis mee wil doen met de bitcoinhype liggen de kansen op een Britse vuilnisbelt: daar ligt een harde schijf met miljoenen aan bitcoins.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van