Tech

De alternatieve kerstrede van Edward Snowden

25 december 2013 10:25 Aangepast: 28 april 2018 10:22

<p><strong>De NSA-klokkenluider legt in deze speciale kerstboodschap op de Britse tv vanuit Rusland uit waarom privacy van belang is.</strong></p><p></p>

Het Britse Channel 4 zendt op Eerste Kerstdag een alternatieve kerstboodschap van klokkenluider Edward Snowden uit. De man die de massale internetspionage door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onthulde spreekt voor het eerst op tv vanuit Rusland, waar hij sinds het lekken van geheime documenten van de NSA naar toe vluchtte.

In zijn toespraak verwijst hij naar de beroemde roman 1984 van George Orwell. "Dat is niets vergeleken met waar we vandaag de dag over beschikken. We hebben sensoren in onze broekzak die onze locatie doorgeven." Het belang van privacy moet volgens hem niet worden onderschat: "Een kind dat vandaag geboren wordt groeit op zonder een voorstelling van privacy. Dat is een probleem, want privacy is van belang, privacy laat ons bepalen wie we zijn en wie we willen zijn", zegt Snowden.

De politieke discussie over het onderwerp bepaalt volgens de ex-NSA-medewerker of we technologie in de toekomst nog kunnen vertrouwen. "Het gesprek dat vandaag wordt gevoerd bepaalt hoezeer we de technologie om ons heen en de overheid die dat reguleert kunnen vertrouwen. Als overheden zo graag willen weten wat we allemaal vinden en doen, dan is daarnaar vragen altijd nog goedkoper dan ons bespioneren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van