Ga naar de inhoud
Tech

Komen tijdreizigers in onze tijd internetten?

<p><strong>Als tijdreizen mogelijk zou zijn, zou je dan sporen van tijdreizigers op internet kunnen vinden?</strong></p>

Het is een vaak terugkerend argument: ook al hebben we nu de technologie voor tijdreizen niet, als die in de toekomst ooit wordt uitgevonden en terugreizen mogelijk is, dan maakt dat niet uit. Toch is het net als praktisch alle kennis over tijdreizen niet meer dan een gedachte-experiment.

Wetenschappers Robert Nemiroff en Teresa Wilson van de Michigan Technological University wilden een praktijkonderzoek naar tijdreizen, en besloten dat internet daar de beste plek voor zou zijn. Immers: als mensen uit de toekomst terugreizen naar onze tijd gebruiken ze hier mogelijk het internet. En dan bestaat de kans dat ze daar dingen zeggen die in onze tijd nog helemaal niet gebeurd zijn.

Nemiroff en Wilson namen daarvoor twee zoektermen die pas in 2012 en 2013 voor het eerst gebruikt werden: komeet ISON en paus Franciscus. Op Google en Twitter zochten ze naar vermeldingen van het woord voor de datum dat ze voor het eerst werden gebruikt. Helaas: geen resultaat. Een meer doelgerichte zoektocht in de kometendatabase van NASA was de volgende stap. Maar jammer: ook daar niemand niet naar komeet ISON voordat die voor het eerst werd genoemd.

Een laatste optie was het op de man af vragen naar tijdreizigers. De onderzoekers vroegen een tijdreiziger die hun bericht las om te reageren met een bericht in het verleden. Dat zou voor een tijdreiziger geen probleem moeten zijn. Ook dat heeft tot op heden nog niks opgeleverd, maar misschien is dat omdat de tijdreizigers er nog niet over hebben gelezen. En dus moeten we misschien wel meer aandacht geven aan het onderzoek.

Of dat zouden we toch al doen, het onderzoek blijkt in de toekomst een goed afschrikmiddel voor tijdreizigers en ze leren van hun fouten voordat ze die überhaupt maken. Het onderzoek is volgens de wetenschappers dan ook geen onomstotelijk bewijs dat tijdreizen naar het verleden niet mogelijk is: tijdreizigers zijn naar verwachting best slimme jongens. Wel noemen de wetenschappers hun zoektocht 'de meest uitgebreide tot nu toe'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van