Tech

Google koopt maker slimme thermostaat en rookmelder

13 januari 2014 23:00 Aangepast: 28 april 2018 09:51

<p><strong>Google stort zich op de 'smart home'. Het koopt startup Nest, maker van slimme thermostaten en rookmelders.</strong></p><p></p>

Google maakte de overname van Nest maandagavond bekend. Het bedrijf betaalt 3,2 miljard dollar. Een van de oprichters van Nest is Tony Fadell, de 'vader van de iPod' en jarenlang adviseur van Steve Jobs. Google-baas Larry Page zegt dat Google de Nest-apparaten in meer landen wil introduceren.

Nest werd in 2011 bekend met zijn mooi ontworpen slimme thermostaat met een app en zelflerende software. Het apparaat herkent je leefpatronen en werkt daardoor uiteindelijk energiebesparend. Onlangs lanceerde het bedrijf ook een slimme rookmelder, die communiceert met je mobiele apparaten en reageert op spraak. Nest blijft voorlopig zelfstandig van Google opereren en blijft beide producten verkopen.

De overname roept de vraag op wat Google allemaal van plan is op het gebied van 'smart homes'. Met wat voor producten voor binnenshuis komt het bedrijf straks nog meer? Bekend is dat Google onder de naam Energysense plannen heeft om huizen energiezuiniger te maken. De expertise van het Nest-team komt dan goed van pas. Voorlopig blijft Nest trouwens een apart merk, net als bijvoorbeeld Instagram bij Facebook.

Google is de afgelopen jaren al steeds meer een hardwareproducent geworden. Het bedrijf brengt eigen smartphones en tablets uit onder het Nexus-merk, de tv-dongle Chromecast, plus de eigen Chromebook Pixel. Later dit jaar volgt natuurlijk ook nog Glass. Bovendien zou Google plannen hebben voor een nog onbekend medisch apparaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van