Tech

Gaan drones bedreigde diersoorten redden?

14 januari 2014 12:06 Aangepast: 28 april 2018 09:51

<p><strong>Leuk hoor, Amazon die pakketjes aflevert, maar drones kunnen ook levens redden. Die van de witte neushoorn.</strong></p><p></p>

Afrika kent prachtige gebieden waar beesten vrij rondlopen die wij alleen uit de dierentuin kennen. Veel van hen zijn hun leven echter niet zeker. Er zijn stropers die goud geld verdienen met ivoor of huiden. De Amerikaanse startup Airware heeft samen met de Keniaanse natuurbescherming Ol Pejeta getest of ze daar iets tegen kunnen doen. En wel met drones.

Airware heeft speciale drones ontwikkeld, waarmee grote gebieden in de gaten gehouden kunnen worden. Inmiddels hebben ze twee weken getest met drie soorten drones. Rangers patrouilleerden altijd met jeeps en een klein vliegtuig, maar het gebruik van drones is een stuk efficienter. "Ze vliegen volledig zelfstandig", zegt Airware-ceo Jonathan Downey. "Drones kunnen meer tijd in de lucht doorbrengen en tegelijk meer details opvangen omdat ze zo laag vliegen."

De vliegende robots werken 's nachts met infrarood camera's, waarmee een kampvuur van stropers, die vaak 's nachts opereren, gemakkelijk te herkennen is. De drone kan dan een signaal sturen naar de rangers om een kijkje te nemen. Hoewel de Ol Pejeta Conservancy erg tevreden is met de resultaten, zullen ze waarschijnlijk niet overgaan tot een contract met Airware. Omdat het teveel kost en naar eigen zeggen te weinig oplevert.

Via IndieGogo haalde Airware 46 duizend dollar op om met de testen te experimenteren. Het mag dan geen contract opleveren, de ervaring met autonoom vliegen is waardevol. Amazon's bezorgdienst kan daar bijvoorbeeld wel wat mee. En wie weet haakt de natuurbescherming van andere gebieden in en redden drones in de toekomst bedreigde diersoorten van stroperij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van