Ga naar de inhoud
Tech

DIY: Geboorte aankondigen met Philips Hue

<p><strong>Het geboortekaartje is ingehaald door social media. Maar Rutger maakt met Philips' Hue-leds een originele geboorte-aankondiging.</strong></p><p></p>

Een geboortekaartje moet na de geboorte nog gedrukt en verstuurd worden. Tegen die tijd heeft de grapevine die Facebook, Twitter en e-mail heet zijn werk al lang gedaan. Maar echt persoonlijk is het niet. Je kunt dan kiezen voor een digitaal geboortekaartje die via de mail verstuurd wordt, maar persoonlijk vind ik dat zo'n groots feit niet alleen virtueel aangekondigd dient te worden. Dus met een beetje hulp van internet verzon ik een nieuwe instant geboorteaankondiging.

Wij wisten een maand van tevoren al de exacte datum dat onze jongste telg gehaald zou worden. Als gevolg daarvan zaten er een hoop vrienden, buren en familieleden vol spanning te wachten. Philips Hue to the rescue. Net als de keuze voor een nieuwe paus met witte rook wordt aangekondigd, wilden wij onze jongste spruit met licht aankondigen. Stap voor stap vertel ik je hoe ik dat deed.

Stap 1: schaf een basisset Philips Hue aan (in de Bright Store). Kost tweehonderd euro.

In de set zit een soort lichtroutertje die je aan je router hangt en drie lampen die je via de app of via het internet aan en uit kunt zetten en van kleur kunt laten veranderen.

Stap 2: Zorg ervoor dat je een lampfitting aan een snoertje krijgt.

Heb je niks in je klusvoorraad, dan is de goedkoopste optie een aansluitsnoer met stekker en een fitting. Ik koos uit luiigheid voor een verhuisfitting, dan hoef ik alleen nog maar de snoertjes in het kroonsteentje te schroeven.

Wil je een iets stijlvollere oplossing, dan koop je een korflooplamp. 15 euro bij de bouwmarkt.

Stap 3: ik begon met het idee om de tekst "it's a boy" of "it's a girl" in een soort lichtbak te maken. Dus moet er genoeg karton zijn. Ik woon praktisch genoeg tegenover de oud-papiercontainer van de basisschool, dus keuze genoeg.

Stap 4: Schrijf de tekst uit op de computer en print deze. Pietje precies kiest voor een lettertype als 'Stencil' waarmee je ook de rondjes in de O bijvoorbeeld kunt laten zitten. Ik deed niet zo precies en sneed de outline van de letter uit.

Stap 5: Plak het uitgeprinte A4tje op de doos en begin uit te prikken. Ik gebruikte bij gebrek aan beter een passer, maar een profi kiest een prikpen.

Stap 6: Snijd langs je geprikte gaatjes de letters uit.

Stap 7: Plak een leeg A4tje over de uitsnede, zodat de tekst niet zichtbaar is.

Stap 8: hernoem je Hue lampen met logisch bruikbare namen. Ik noemde eentje It's a girl en de andere It's a boy.

Stap 9: Download de app IFTTT en maak een account aan. Koppel je HUE lampen in de app (onder Channels).

Stap 10: Maak een eenvoudig receptje aan: als ik een mailtje stuur met daarin de hashtag #itsaboy, verander dan de kleur van de lamp "It's a boy" naar blauw. Een tweede receptje reageert op de hashtag #itsagirl en maakt de andere lamp roze.

Kijk, mooi blauw, is niet lelijk.

Stap 11: Hier besefte ik me opeens hoe moeilijk ik het mezelf gemaakt had. Als het woordje "girl" niet op moet lichten in de lichtbak die ik gemaakt heb, moet ik een soort lichtdichte compartimentjes maken voor "It's a", "Boy" en "Girl". Als ik gewoon twee lichtbakken maak, kan ik in beide gewoon één lamp hangen. Dus...

Stap 12: Ga terug naar stap 4 en maak nog een lichtbak. In de lichtbak met de tekst "It's a boy" komt de lamp die ik "It's a boy" heb genoemd en de meisjeslamp komt in de andere lichtbak.

Stap 13: Plaats de lichtbakken temidden van je vrienden, buren en familie en vertrek naar het ziekenhuis. Vergeet niet alle stekkers in het stopcontact te doen.

Stap 14: Wacht tot het kind boven je vrouw gehouden wordt. Zeg niets, haal je telefoon uit je broekzak (knap lastig in zo'n overalletje) en type:

Je vrienden en familie weten nu voordat je vrouw het heeft kunnen zien dat....

...het een jongen is. Een knappe jongen bovendien. Maar daarvoor zul je eerst een foto op Facebook moeten zetten.

Alternatief kun je ook nog je hele huis als lichtbak gebruiken. Ik hing hiervoor alle drie de lampen achter de ramen aan de voorkant van mijn huis. En schreef het volgende receptje:

(En uiteraard ook de meisjesvariant)

Was het een meisje geworden, dan zag ons huis er als volgt uit.

Ook van binnen een bijzonder sfeervolle aangelegenheid.

En bij een jongen is dit het effect.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl