Tech

Google verkoopt Motorola aan Lenovo, ook einde Nexus-lijn?

29 januari 2014 23:33 Aangepast: 28 april 2018 09:51

<p><strong>Google heeft Motorola met zwaar verlies verkocht aan Lenovo. Komt er nu ook een eind aan Google's Nexus-producten?</strong></p> <p></p>

Google maakte de overname van Motorola door het Chinese Lenovo woensdagavond bekend. Lenovo betaalt in totaal 2,91 miljard dollar voor Motorola. Zwaar verlies dus voor Google, dat in 2011 nog 12,5 miljard dollar neertelde voor de Amerikaanse smartphonemaker. Google behoudt wel veel Motorola-patenten, een van de redenen waarom het bedrijf Motorola überhaupt wilde hebben. Lenovo krijgt een licentie op de patenten, plus het eigendom op tweeduizend ervan.

Lenovo timmert in China al hard aan de weg op smartphonegebied. Met de overname van Motorola wordt het Chinese bedrijf ook een van de grootste telefoonfabrikanten in de VS, waar Motorola nog een belangrijk merk is. Maar Motorola draait al jaren grote verliezen.

"Door de verkoop kan Google zich richten op de innovatie binnen het Android-platform en -ecosysteem, ten behoeve van de smartphonegebruiker", aldus Google-ceo Larry Page in een blogbericht. Daarmee hint Page op het stoppen met het verkopen van eigen toestellen, om volledig op de software te focussen. Maar of Google echt van plan geen nieuwe Nexus-smartphones meer uit te brengen, blijft afwachten.

Er gaan wel geruchten over. Een Russische journalist meldde eerder deze week in een veelbesproken tweet dat Google in 2015 zou stoppen met de Nexus-productlijn. Het bedrijf zou fabrikanten meer 'Google Play-editions' willen laten maken. Dat zijn onaangepaste Android-versies. Het is Google al langer een doorn in het oog dat fabrikanten veel aanpassingen aan de Android-interface maken. Vorig jaar hebben Samsung, HTC, LG en Sony al hun eerste toestellen met stock-Android uitgebracht als Google Play-editions.

Aan de andere kant: Motorola maakte nog geen Nexus-toestellen voor Google. De Nexus 5 werd bijvoorbeeld geproduceerd door LG. Opmerkelijk: Motorola's project voor een modulaire smartphone, waar de Nederlander Dave Hakkens van Phonebloks bij is betrokken, blijft ook na de overname in handen van Google. het betrokken 'advanced research team' wordt namelijk niet door Lenovo overgenomen.

Het is een drukke week voor Google op mobiel gebied: het bedrijf sloot ook een patentdeal met Samsung voor de komende 10 jaar.

Lees ook:

Eerste indruk Nexus 5

Motorola werkt met Nederlander aan modulaire smartphone

Eerste tablet en phablet met Google Play Edition

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van