Tech

Zo werkt de eerste Bitcoin-pinautomaat van Nederland

28 januari 2014 19:22 Aangepast: 28 april 2018 09:51

<p><strong>Twee Nederlandse ondernemers hebben een pinautomaat voor bitcoins ontwikkeld. Hoe werkt ie?</strong></p><p></p>

Echt geld vragen om een automaat te kunnen produceren waarmee je virtueel geld kan kopen. Klinkt misschien een beetje raar, maar het is wel wat de jonge Beverwijkse ondernemers Alex van Amersfoort en Daan Kloek doen. Ze hebben 's Neerlands eerste pinautomaat voor bitcoins ontwikkeld en proberen via crowdfunding de apparaten van de grond te krijgen. Bedrijven kunnen een bitcoin-pinautomaat kopen voor 15 duizend dollar, maar leasen kan ook.

De startup van Van Amersfoort en Kloek, Bitcoin Currency Exchange (BCE), heeft al een prototype. Hij werkt als volgt:

Kopen van bitcoins

- Installeer de app van BCE die een digitale portemonnee en een bitcoin-rekeningnummer aanmaakt
- Houd je telefoon met een QR-code in de app voor de automaat, die hem inscant en zo je bitcoin-nummer herkent
- Selecteer het bedrag in euro of bitcoin
- Betaal met je bankpas of creditcard

Verkopen van bitcoins
- Stop je bankpas in de automaat, die je bankrekeningnummer leest
- Een QR-code verschijnt op het scherm, die je met de mobiele app moet inscannen
- Maak een bedrag in bitcoins over op de app. Zodra er één bevestiging is, zal het geld worden overgeboekt op je bankrekening

Contant geld ondersteunt het apparaat niet, ook om 'witwassen' te voorkomen. De bedoeling is dat BCE een kleine commissie over transacties gaat vragen. Het eerste werkende bitcoin-automaat zou er volgens Van Amersfoort en Kloek al binnen twee maanden kunnen staan. Maar de startup liep ook al tegen problemen aan, bij de banken. We stelden de twee ondernemers enkele vragen:

Waarom moeten er in Nederland bitcoin-pinautomaten komen? Je kan toch nog weinig in het echt kopen met bitcoins?
Het wordt steeds makkelijker voor mensen om bitcoins te kopen en verkopen. Wij willen dit nog toegankelijker maken door automaten in Nederland te plaatsen. Als steeds meer Nederlanders bitcoins bezitten, zal de acceptatie van dit betaalmiddel bij bedrijven groeien.

In het Canadese Vancouver staat al zo'n bitcoin-automaat. Is dat een succes daar?
Per week wordt er ongeveer voor 100.000 dollar aan bitcoins gekocht en verkocht per automaat. De werking van de automaat in Vancouver wijkt af van onze automaat. Je kan daar betalen met contant geld, waardoor het nodig is dat je legitimatie en vingerafdrukken worden geverifieerd.

Meerdere Nederlandse banken willen jullie geen bankrekening geven, hoe zit dat?
ING stelt dat er te weinig aansluitende wet- en regelgeving is ten aanzien van Bitcoins. De bank schrijft onder meer: "Op dit moment kan ING dan ook onvoldoende bepalen wat haar risico's zijn. Gezien vorenstaande is de optelsom van risico's in casu negatief uitgevallen voor Bitcoin Currency Exchange BV en ziet ING af van het verstrekken van een bankrekening aan dit bedrijf." Bij de ABN kregen wij het antwoord zonder verdere uitleg. "ABN wenst geen zaken te doen met Bitcoin Currency Exchange BV." Dit zal ongetwijfeld om dezelfde beweegredenen zijn als de ING aangeeft. We zijn nu de mogelijkheden aan het bekijken bij welke (internationale) bank we eventueel terecht kunnen.

Moeten jullie een vergunning aanvragen bij de Nederlandsche Bank?
In Nederland is de bitcoin nog niet officieel als valuta aangemerkt. Hierdoor leveren wij nu nog ‘goederen’. Wanneer en of dit gaat wijzigen weten we niet, maar als bitcoin een valuta wordt in Nederland hebben wij inderdaad een licentie van DNB nodig.

Wanneer verwachten jullie de eerste automaten te plaatsen?
We houden ongeveer 60 dagen aan nadat investeerders voldoende financiering bij elkaar hebben gebracht voor de productie en distributie. We hopen in het voorjaar van 2014 een eerste lading van ongeveer 15 automaten te kunnen plaatsen. We zijn nu op zoek naar afnemers die interesse hebben in een automaat. We denken zelf dit voor restaurants, hotels, etcetera, die graag willen innoveren, interessant kan zijn. Of op een locatie als Schiphol bijvoorbeeld.

Hoe willen jullie (echt) geld verdienen?
Het percentage wat we aan bedrijven gaan vragen is nog niet vastgesteld, dit zal tussen de 2,5 en 5 procent komen te liggen. Het leaseplan voor een automaat moet nog verder uitgewerkt worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van