Ga naar de inhoud
Tech

Jury en publiek niet op één lijn bij Rotterdamse Designprijs

<p><strong>De Rotterdamse Designprijs brengt tweedeling aan het licht. Weten ontwerpers wel wat wij gebruikers willen?</strong></p><p></p>

Wie maakte het beste ontwerp van Rotterdam (en stiekum ook van Nederland)? De winnaars van de Rotterdamse Designprijs zijn Reframing Studio en Parnassia Groep met hun app TemStem. Zeker geen gewone app, waar een stimuleringsprijs niet voor nodig is. Het is een app voor mensen met een psychose.

Op een mooi vormgegeven en zeker niet medisch aandoende manier laat de app je de stemmen in je hoofd temmen. De jury: de makers zijn op het grensvlak van design en research de uitdaging aangegaan om mensen met een psychose de controle over hun eigen leven terug te geven.

De door Bright gescoute projecten die het tot een nominatie brachten zijn: de eerlijke telefoon FairPhone, de geheimagenten van Afdeling Buitengewone Zaken, houten mijnenveger Mine kafon, de vliegende auto Pal-V, de stoere kleding van Marga Weimans, interactieve mode van Annouk Wipprecht en Crystal van Daan Roosegaarde.

Het publiek is het niet met de vakjury eens. Volgens de gebruikers zitten we meer te wachten op de Dynamische instapinformatie op het treinperron, ontwikkeld door Edenspiekermann, ProRail, STBY en NS Reizigers. Opvallend is dat de bezoekers van de expo en de online stemmers het telkens met elkaar eens zijn, met één groot verschil: de anti-mijnen bal die online laatste werd, is door de mensen die het gevaarte in het echt zagen met 2 keer zoveel stemmen als nummer 2 als ultieme winnaar uit de bus gekomen. In de vakpers krijgt de 'mine kafon' juist veel kritiek te verduren. Maker en gebruiker zitten duidelijk niet op één lijn.

Je kunt zelf nog kijken wat je ervan vindt in Museum Boijmans Van Beuningen, de expo is er nog tot 9 februari. Op televisie zie je bij Avro Kunstuur portretten van de winnaars.