Tech

Galaxy S5: vingerscanner en waterdicht, maar niet 'premium'

24 februari 2014 20:23 Aangepast: 28 april 2018 09:20

<p><strong>Samsungs Galaxy S5 is er: 5.1 inch, vingerafscanner, waterdicht, een achterkant met 'putjes'. En geen premium-editie.</strong></p><p></p>

Samsung-fans hebben er lang op gewacht, maar nu is hij officieel aangekondigd: de Galaxy S5. Dit zijn de drie grootste vernieuwingen:

1 vingerafdrukscanner in de homeknop
2 waterdicht
3 nieuwe achterkant met een putjespatroon

Welke geruchten rond de Galaxy S5 bleken niet te kloppen? Hij heeft geen hogere schermresolutie, zoals was verwacht. En er is nog geen versie met een 'premium' behuizing gemaakt van metaal. Een irisscanner ontbreekt eveneens, maar die geruchten waren ook onwaarschijnlijk. Ok, op naar wat de S5 wel heeft.

Vingersensor

De vingerafdrukscanner zit net als bij de iPhone 5S in de homeknop verwerkt. Je moet er overheen vegen. Dat is anders dan bij de iPhone 5S waar je je vinger of duim eventjes stil op de knop moet houden. Er zijn bij de Galaxy S5 zeker drie verschillende vingers in te stellen. De vingerscanner is te gebruiken om het scherm te ontgrendelen en later ook om Paypal-betalingen mee te verrichten. Volgens de eerste recensies zou de vingerafdrukscanner nog niet even vlekkeloos en soepel werken.

Waterdicht

De S5 is nu ook waterdicht en stofbestending. Daarom zit er een plastic klepje over de usb 3.0-poort aan de onderkant. Het toestel kan een half uur lang onder water tot een diepte van 1 meter. Sony'x Xperia-toestellen zijn ook al waterdicht. Het is een mooie toevoeging, en zeker fijn voor wie wel eens in bad zijn smartphone gebruikt. Of in de regen.

galaxy s5 goud

Achterkant met putjes

Het design aan de voorkant is hetzelfde gebleven, maar de achterkant is wel nieuw. De klep van polycarbonaat is minder glad, dankzij een patroon met kleine putjes. Dat zal lang niet iedereen even mooi vinden. De achterkant is gemakkelijk afneembaar, bijvoorbeeld om de accu (2800 mAh) te verwisselen.

Scherm en camera

De S5 heeft een 5.1 inch scherm met full-hd-resolutie, hetzelfde als voorganger S4. Hij beschikt over een Snapdragon 800-chip (2,5 Ghz), 2 GB RAM, en biedt keuze uit 16 of 32 GB opslagruimte. Voorlopig lijkt 64 GB geen optie. Je kan het geheugen wel uitbreiden met microsd-kaartjes.

De Galaxy S5 heeft een 16 megapixel camera en hij kan nu ook filmen in de hoge 4k-resolutie (ultra-hd). De autofocus is sneller geworden: 0,3 seconden. Een nieuw softwaretrucje is een scherptediepte-functie waarbij je achteraf de focus kan verleggen.

Met de S Health-app kan je je hartslag meten door je vinger op de cameralens te houden. Er is ook een nieuwe functie die je sneller downloaden door zowel wifi als mobiele data tegelijk te gebruiken.

De Galaxy S5 komt in april op de markt en is verkrijgbaar in zwart, wit, bruin en blauw. De adviesprijs: 699 euro.

Samsung kondigde ook de Gear Fit-armband aan

galaxy s5 wit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van