Tech

Deze schoenen wijzen je de weg (door te trillen)

26 februari 2014 14:11 Aangepast: 28 april 2018 09:20

<p><strong>Met deze navigatieschoenen voel je waar je heen moet. En ze werken als fitnesstracker.</strong></p> <p></p>

De haptische Lechal-schoenen haalden als prototypes in 2011 al het nieuws. De Indiase onderzoeker Anirudh Sharma werkte toen aan een schoen die blinden moest helpen met navigeren. Lechal is Hindi voor 'Breng me daar'.

Ondertussen is Sharma een eigen bedrijf begonnen en kondigde vorig week aan dat de Lechal-schoenen niet alleen op korte termijn in productie gaan, maar ook dat de schoen voor niet-blinde mensen interessant is. De schoen is namelijk een fitnesstracker à la de Fitbits en Jawbone Ups van deze wereld.

Navigatie, ook op de fiets?

De Lechal-schoenen gaan een 'stapje verder'. Naast het tellen van je stappen en verbrande calorieën is dit product vooral een navigatiesysteem. De schoenen zijn via Bluetooth te verbinden met een Android- of iOS-navigatie-app. Vibraties in de linker- of rechterschoen vertellen je welke richting je op moet, terwijl je smartphone gewoon in je zak blijft. De informatie op de site is op dit moment nogal karig, maar met deze schoenen zou je ook op de fiets of op een brommer kunnen navigeren.

Ik vraag me af of hij tijdig aangeeft of je links of rechts af moet slaan. Op een klassiek navigatiesysteem wordt dat visueel getoond. Daarmee is het bij hoge snelheid soms verwarrend welke straat je moet inslaan als er twee heel dicht op elkaar volgen.

Ook inlegzolen

Sharma is wel zo slim geweest om niet alleen een schoen aan te bieden, maar ook inlegzolen, zodat je niet gebonden bent aan hun schoensmaak. De bijbehorende usb-oplader reageert overigens op het knippen van je vingers door te tonen hoe ver hij opgeladen is. Vergeet je je smartphone, dan zullen de schoenen je waarschuwen met vibraties.

De schoen is vanaf 7 maart te pre-orderen. De prijs is nog niet bekend.

Yes! Nike komt met een zelfstrikkende schoen zoals die in Back to the Future

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van