Tech

Baas van falende Bitcoinbeurs MtGox: 'Ik geef niet op'

26 februari 2014 11:15 Aangepast: 28 april 2018 09:20

<p><strong>De ceo van de gecrashte Bitcoin-beurs MtGox 'werkt aan een oplossing'. Samen met zijn kat (ja, echt).</strong></p><p></p>

mark karpeles cat

Dit is de kat van Mark Karpeles, de directeur van de grootste Bitcoinbeurs ter wereld, MtGox. Deze kat weet net zo veel als de rest van de wereld over de stand van zaken bij MtGox, dat nu al twee dagen plat ligt. Namelijk niets. Karpeles stuurde de foto woensdag in een IRC-chat. Hij schrijft daarin niet van plan te zijn af te treden. "Ik ben niet iemand die snel opgeeft."

Volgens Karpeles zit hij nog altijd in Tokyo, waar MtGox is gevestigd. "Ik zit thuis, met een slapende kat op mijn toetsenbord." Maar vragen van media beantwoordt hij vrijwel nooit. Karpeles schrijft dat hij persoonlijk ook veel geld verliest als de beurs helemaal ten onder zou gaan, omdat zijn eigen Bitcoins ook bij MtGox staan. "Technisch gezien ben ik mijn bitcoins niet kwijt, ze zijn alleen tijdelijk niet beschikbaar." Volgens Karpeles maakt de 'grote druk' van banken en overheden het lastig voor het bedrijf.

Hard werken aan oplossing

Wat er precies aan de hand is, daarover blijft MtGox vaag. Op de site staat nu: "Er wordt samen met verschillende partijen hard gewerkt aan een oplossing voor onze problemen." Volgens Karpeles heeft het geen zin om vragen te stellen aan andere medewerkers van zijn bedrijf, want ze zijn geïnstrueerd om hun mond dicht te houden.

Er gingen speculaties dat Karpeles het land had verlaten. Zo was hij al lange tijd niet gesignaleerd bij zijn appartement en zat zijn brievenbus zo vol met ongeopende post dat er niets bij kon. Tot voor kort was MtGox de populairste site om in bitcoins te handelen. Maar de afgelopen weken raakte MtGox in grote problemen, na het opduiken van een beveiligingslek en het uitlekken van een grote hack en bitcoin-diefstal.

Dagvaarding

MtGox heeft nu ook een dagvaarding van federale aanklagers in New York ontvangen. Daarin wordt het bedrijf verzocht om documenten te bewaren, omdat er anders bewijs verloren gaat. Mogelijk verdenken de autoriteiten MtGox-medewerkers van fraude of andere strafbare feiten.

'Jarenlange hack'

Dit weekend lekte een geheim intern document uit waarin staat dat MtGox jarenlang werd gehackt en dat er daarbij 744.408 bitcoins zouden zijn gestolen. Dat is goed voor een waarde van ruim 300 miljoen dollar, al wordt dat steeds minder waard als de koers blijft dalen. De onthulling, die nog niet is bevestigd, leidde tot de speculatie dat het bedrijf helemaal zou kunnen opvallen.

Sinds de nacht van maandag op dinsdag is MtGox offline. De klokkenluider die het document lekte stelt dat ook andere Bitcoin-partijen al langer van de MtGox-hack wisten en dat ze hebben meegewerkt om de kwestie in de doofpot te stoppen.

Lees ook:

Grote Bitcoin-crisis: MtGox offline na 'jarenlange hack'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van