Tech

Bitcoinbeurs MtGox bankroet na hack

28 februari 2014 11:27 Aangepast: 28 april 2018 09:20

<p><strong>Bitcoinbeurs MtGox vraagt uitstel van betaling aan. Een faillissement dreigt na de mega-roof van bitcoins.</strong></p><p></p>

MtGox, ooit de grootste Bitcoin-beurs, nadert zijn definitieve ondergang. Een advocaat van het Japanse bedrijf heeft vrijdag bekendgemaakt dat er faillissement is aangevraagd. MtGox heeft een schuld van 46 miljoen euro en 127 duizend schuldeisers.

Voor 300 miljoen aan bitcoins gestolen

Hackers hebben volgens de advocaat 750 duizend bitcoins van gebruikers hebben gestolen, plus 100.000 eigen bitcoins van het bedrijf. Dat is respectievelijk ruim 300 miljoen dollar en 40 miljoen dollar waard.

De grote vrees van de MtGox-gebruikers lijkt daarmee waarheid geworden. De kans dat het bedrijf deze roof overleeft is miniem. Hackers konden de bitcoins buitmaken door een beveiligingslek te misbruiken en deden dat gedurende meer dan een jaar.

Mega-hack

De site van MtGox ligt al dagen plat. Dat gebeurde nadat een anonieme klokkenluider een geheim document lekte over de jarenlange hack. Dat blijkt nu waar te zijn. Volgens de klokkenluider zouden andere Bitcoin-partijen op de hoogte zijn geweest van de hack. Zij zouden de zaak in de doofpot hebben willen stoppen.

Dagvaarding

MtGox ontving deze week ook een dagvaarding van federale aanklagers in New York. Daarin wordt het bedrijf verzocht om documenten te bewaren, omdat er anders bewijs verloren gaat. Er lopen ook onderzoeken bij andere Bitcoin-beurzen. Mogelijk speuren de Amerikaanse autoriteiten naar de daders van de MtGox-hack.

Blijven andere beurzen stabiel?

De koers op andere Bitcoin-beurzen als Bitstamp en BTC-E bleef vrijdagochtend nog redelijk stabiel. De waarde van 1 bitcoin was op die sites rond 500 dollar. De vraag is hoe lang dat nog duurt nu MtGox op sterven na dood lijkt.

MtGox-baas: 'Ik geef niet op'

Grote Bitcoin-crisis: MtGox offline na 'jarenlange hack'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van