Tech

Kim Dotcom komt met 'veilig' WhatsApp-alternatief

02 maart 2014 20:15 Aangepast: 28 april 2018 09:20

<p><strong>WhatsApp, Facebook en Telegram: niets is veilig volgens Mega-ceo Kim Dotcom. Daarom bouwt hij nu zelf een chatdienst</strong></p>&#13; <p></p>

Na de overname van WhatsApp door Facebook was privacy opeens het gesprek van de dag. Telegram profiteerde handig van deze discussie door te zeggen dat de chatdienst privacy hoog in het vaandeel heeft, maar dat wordt door beveiligingsonderzoekers sterk in twijfel getrokken. Kim Dotcom, de baas van Mega en voorheen MegaUpload, wil die veiligheid en privacy wel waarborgen en komt in april met een Mega-chatdienst.

De Nederlandse Mega-ontwikkelaar Bram van der Kolk bevestigt het nieuws tegenover Tweakers. De Mega-chatdienst wordt vooralsnog alleen een webapp. "Ik wil niet te optimistisch zijn, maar ik denk dat de apps in augustus of september komen", aldus Van der Kolk "Wij willen onze applicatie zo laagdrempelig mogelijk maken. Een gebruiker moet van de encryptie eigenlijk niets merken: het moet aanvoelen als een normale dienst."

Encyptie: hoe?

De Mega-chatdienst maakt gebruik van end-to-end-encryptie, waarbij chats tussen de gebruikers wordt versleuteld. Hierdoor heeft de chatdienst geen inzage in de communicatie. Bij Telegram, dat ongeveer met dezelfde end-to-end-encryptie adverteert, gaat de authenticatie via de servers in plaats van het toestel van de gebruikers.

"Alles echt end-to-end-encrypted. Ook passen we off the record toe", zegt Van der Kolk. Bij off the record wordt per chatsessie een nieuwe cryptografische sleutel aangemaakt. "Op het moment dat je stopt met chatten, zijn daardoor alle sleutels weg." Hierdoor kan er echter geen gespreksgeschiedenis worden opgeslagen.

Videogesprekken

Naast berichten versturen wordt het ook mogelijk om te bellen met de Mega-chatdienst. Deze videogesprekken worden ook versleuteld verstuurd. Volgens Van der Kolk is de dienst hierdoor vergelijkbaar met een combinatie van WhatsApp en Skype. De dienst wordt hoogstwaarschijnlijk net als Mega gratis om te gebruiken, met een optie voor een premium-account.

Mega is niet de enige die aan een veilige chatdienst werkt. Ook Peter Sunde, één van de oprichters van The Pirate Bay, werkt aan een dergelijke dienst: Heml.is. Wanneer de apps van Heml.is worden uitgebracht, blijft onduidelijk.

Lees ook

Hoe deze Rus profiteert van de onrust na de WhatsApp-overname

Zuckerberg sust angst: 'WhatsApp blijft precies hetzelfde'

Jacht op de piratenkoning Kim Dotcom

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van