Tech

Nu 13 procent Nederlanders gevlucht van WhatsApp

03 maart 2014 12:32 Aangepast: 28 april 2018 09:20

<p><strong>13 procent is gekapt met WhatsApp. En nog eens 17 procent overweegt te stoppen. Uit angst voor Facebook.</strong></p><p></p>

Dat Nederlanders zich na de overname van Whatsapp door Facebook grote zorgen maakten over hun privacy, werd al snel duidelijk doordat de alternatieve chatdiensten meteen de app-hitlijsten bestormden. Bijna een derde van de nederlanders stopt of overweegt te stoppen met Whatsappen, blijkt uit een onderzoek onder een kleine 3 duizend mensen door Maurice de Hond. WhatsApp is nu nog megapopulair: 9 van de 10 ondervraagden gebruikt Whatsapp, waarvan 86 procent dagelijks.

De helft blijft sowieso

Volgens het onderzoek is al zo'n 13 procent overgestapt naar alternatieve chatapps en zegt nog eens 17 procent over te willen stappen, maar dat nog niet te hebben gedaan. Overigens geeft ook iets meer dan de helft aan helemaal niet van plan te zijn over te stappen.

Privacy en reclame

De grootste angst van de overstappers is dat zij bang zijn dat hun privacy door de overname van Facebook in het geding komt. Facebook is berucht als het gaat om pricacy-issues.

Whatsapp en Facebook hebben aangegeven dat de chatapp voorlopig advertentie-vrij blijft. Mocht dat in de toekomst veranderen, dan zou de groep overstappers nog groter worden. 55 procent van de ondervraagden gaven aan bij de komst van advertenties over te stappen.

Privacy elders ook niet gegarandeerd

Het overstappen naar andere chatdiensten betekent echter niet per definitie dat de privacy gegarandeerd is. Telegram zegt privacy hoog in het vaandel te hebben, maar beveiligingsonderzoekers hebben daar hun twijfels over. Wie echt twijfelt, moet een half jaar stoppen met chatten. Na de zomer hoopt Kim Dotcom namelijk met een Mega-chatdienst te komen die gebruikt maakt van end-to-end-encryptie en chats tussen de gebruikers versleuteld om hun privacy te garanderen.

Welke WhatsApp-alternatieven gebruiken Nederlanders nu?

Facebook Messenger: 35 procent
Telegram: 25 procent
Apple iMessage: 15 procent
Google Hangouts: 7 procent
Viber: 7 procent

Kortom, op Telegram na allemaal chatdiensten die in handen van grote bedrijven zijn.

Interview: de Nederlanders die in 2010 WhatsApp probeerden over te nemen

Hoe deze Rus profiteert van de onrust na de WhatsApp-overname

Zuckerberg sust angst: 'WhatsApp blijft precies hetzelfde'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van