Tech

Met Spritz lees je The Hobbit in anderhalf uur uit

04 maart 2014 08:58 Aangepast: 28 april 2018 09:20

<p><strong>De app Spritz leert mensen sneller lezen. Duizend woorden per minuut is haalbaar.</strong></p><p></p>

Je hebt het te druk om boeken te lezen, zeg je? Niet langer een excuus! Als het aan de in Boston gevestigde startup Spritz Inc ligt. Als het aan dat bedrijf ligt, worden wij allemaal 'speed-readers'. Met de door hen ontwikkelde technologie Spritz flitsen woorden achter elkaar op hetzelfde punt van een scherm voorbij. Volgens Spritz Inc kun je op die manier je leessnelheid verdubbelen.

Traditioneel lezen is tijdverspilling
Volgens de startup kost traditioneel lezen teveel tijd, omdat je je ogen moet bewegen. Je ogen zoeken bij ieder woord een bepaald punt om de woorden te verwerken. Dat noemt Spritz het Optimal Recognition Point (ORP). Het bedrijf zegt dat je tijdens het lezen slechts 20 procent van je tijd besteedt aan het verwerken van woorden, de overige 80 procent ben je kwijt aan het bewegen van je ogen en het zoeken van de ORP.

Op dat gebied valt dus nog veel te winnen. Met Spritz kijk je naar één punt op het scherm, binnen een speciaal display. Daarin flitsen woorden om de beurt langs, waarbij het Optimal Recognition Point steeds op hetzelfde punt ligt. Je kunt aangeven dat je wil spritzen (het moet een werkwoord worden) tussen 250 en duizend woorden per minuut. Spritz Inc zegt research gedaan te hebben en belooft focus en leessnelheid te kunnen verhogen. "It’s a bit like flashcards on steroids", zei CEO en oprichter Frank Waldman. The Hobbit heeft ongeveer 95 duizend woorden, die ram je er in anderhalf uur dus even doorheen.

Geleverd bij Samsungs nieuwe topmodellen
Spritz is nog in ontwikkeling. De startup maakt de technologie beschikbaar voor het lezen van onder meer sociale media en ebooks en is te gebruiken op smartwatches en smartphones. Op de nieuwe Samsung Galaxy S5 en de Gear staat Spritz voorgeïnstalleerd.

Op de website van Spritz kun je de functie vast uittesten en spelen met de snelheid. Het klopt: je gaat er sneller van lezen. Echter voelt het alsof je leest als robot. Als je een boek echt wil beleven is dat waarschijnlijk minder handig. Je bent echter wel sneller door je Twitterfeed heen wanneer je een nachtje moet inhalen.

Armband zet gebarentaal om in gesproken woorden

Deze app is voor wie geen tijd heeft voor hele boeken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van