Tech

Hekel aan plastic? Koop een lamp van paddo's

05 maart 2014 23:07 Aangepast: 28 april 2018 09:20

<p><strong>Op Bright Day 2 zag je al een stoel van mycelium, nu is er ook lamp gemaakt van die draden van paddenstoelen.</strong></p><p></p>

Afgelopen Bright Day zag je de Mycelium Chair, een stoel gemaakt van holle 3D-geprinte onderdelen, gevuld met de draden van paddenstoelen, die de verschillende onderdelen aan elkaar 'groeit'. Een mooi object, maar door zijn fragiele structuur nog niet heel erg praktisch.

Het materiaal leent zich beter voor meubels die geen lichaamsgewicht hoeven te dragen, zoals een lampenkap. En voilà, ook die heeft nu het licht gezien: Jonas Edvard studeerde er mee af aan de Royal Academy of Art in Kopenhagen.

Werkt als een soort lijm

De lamp bestaat naast mycelium – de ondergrondse paddenstoeldraden – uit natuurlijke vezels, afval van de textiel en touwindustrie dat bijvoorbeeld ook als isolatiemateriaal wordt gebruikt. Daar gaan paddenstoelen goed op. Voor twee weken groeien ze onder optimale omstandigheden op een mal, etend van de vezels, waardoor een flexibel en levend textiel ontstaat. Het mycelium werkt als een soort lijm die de losse vezels bij elkaar houdt.

Daarna kunnen de paddenstoelen geoogst worden: zo’n 600 gram oesterzwammen per lamp. Wat overblijft is een lampenkap van een gedroogd en licht materiaal, dat niet alleen helemaal bio is maar ook binnen 3 maanden afbreekt.

Perfect als duurzame tijdelijke oplossing dus, tot je hebt besloten welke designlamp er om dat kale peertje past.

Niet op Bright Day geweest? Op 17 mei krijg je een herkansing!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van