Tech

EU haat Lightning: Apple moet in 2017 over op micro-usb

13 maart 2014 15:46 Aangepast: 14 januari 2020 12:20

Nieuwe EU-regels verplichten fabrikanten tot universele laders, dus ook Apple. Zou je zeggen.

Het Europees Parlement heeft donderdag met een grote meerderheid een richtlijn aangenomen die fabrikanten verplicht om telefoons van universele laders te voorzien. Dat moet uiterlijk 2017 gebeuren. Het zou betekenen dat ook Apple zijn Lightning-aansluiting in de iPhone en iPad moet vervangen voor micro-usb. Dat is momenteel de universele standaard, al wordt gewerkt aan een opvolger van micro-usb.

Dreigen met verkoopverbod

Apple zal er niet blij mee zijn. Lightning is immers een modernere en compactere standaard. En je kan hem aan beide kanten kanten aansluiten. Maar volgens Europarlementariërs moet Apple zijn producten met de nieuwe regels wel degelijk aanpassen, anders zou er een verkoopverbod in de Europese Unie kunnen volgen.

Compromis?

Het is afwachten of het zo'n vaart loopt. Wellicht valt er voor Apple nog een compromis te sluiten, bijvoorbeeld door een extra connector voor micro-usb-naar-Lightning in alle Europese iPhone-doosjes te stoppen. Dat is volgens meeerdere Europarlementariërs die het huidige voorstel steunen, onder wie VVD'er Toine Manders, nou juist niet de bedoeling. Reken echter op een grote lobby van Apple richting de Europese Commissie, want die moet de plannen nog uitvoeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nieuwe oproep EU voor universele telefoonoplader

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van