Tech

Google-baas: delen medische data redt 100.000 levens per jaar

20 maart 2014 10:01 Aangepast: 28 april 2018 08:49

<p><strong>Larry Page spreekt zich uit voor meer openheid op medisch gebied. Te veel privacy is ongezond?</strong></p><p></p>

Het delen van medische gegeven kan 100 duizend levens per jaar redden, vertelde Google CEO Larry Page op de TED-conferentie in Vancouver. "Zou het niet geweldig zijn als alle medisch dossiers anoniem beschikbaar zouden zijn voor research?" vroeg Page zich hardop af. "Er kan een enorm goed uitpakken wanneer mensen informatie delen met de juiste mensen op de juiste manier."

Geen openheid, geen democratie

Het mag geen verrassing heten dat Larry Page voor meer openheid strijdt. Hij is dan ook teleurgesteld dat de regering niet meer open is. Volgens Page heeft de overheid zichzelf een 'grote ondienst' bewezen door bepaalde programma's geheim te houden voor Google en andere bedrijven. "Daar moeten we over discussiëren, anders hebben we een slecht functionerende democratie."

In het interview dat hij gaf, noemde Page het 'onbegrijpelijk' te negeren dat meer openheid in persoonlijke data tot mooie dingen kan leiden. Zo kunnen we meer leren over onze medische gesteldheid.

Hij voegde wel toe dat mensen zelf de keuze moeten hebben om te delen. "De wereld verandert. Je draagt een telefoon bij je die weet waar je bent. Het is onze taak hen te laten zien welke data wordt vergaard."

DeepMind leert zichzelf gamen

In het gesprek werd eveneens de overname van DeepMind aangehaald. "Computers staan nog steeds in de kinderschoenen", zei Page. "Ze snappen niet waar je bent, wat je doet, wat je bedoelt. Een computer die je daadwerkelijk begrijpt in context is nog niet gedaan, maar we zijn op weg." Met DeepMind moeten onder meer (spraakgestuurde) zoekopdrachten beter begrepen worden.

Het systeem van Deepmind leert zichzelf dingen. Zo heeft het systeem geleerd oude 8-bit games te spelen zonder menselijke tussenkomst, maar op super hoog niveau. Page is enthousiast: "Dit is één van de meest indrukwekkende dingen die ik in lange tijd heb gezien."

Google koopt meer kunstmatige intelligentie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore