Tech

Top 5: tips voor je Google Chromecast

20 maart 2014 14:55 Aangepast: 28 april 2018 08:49

<p><strong>Eindelijk is de Chromecast in Nederland te koop. Vijf tips die elke (aanstaande) Chromecast-bezitter moet weten.</strong></p><p><strong></strong></p>

De Chromecast is de beste gadget die ik de afgelopen jaren heb gekocht. En dat voor 35 euro. Met deze vijf tips haal je nog meer plezier uit Googles hdmi-stick, die met een wifi-netwerk verbindt en zo elke domme tv slim maakt.

1. De Chromecast als screensaver
Met de Android-app AllCast, van de bekende ontwikkelaar Koush, is het mogelijk om foto's en video's van jouw Android naar de Chromecast te streamen. Zo kun je van jouw foto's een slideshow maken die vervolgens op de Chromecast wordt getoond. Altijd handig voor de vakantiekiekjes. Ook is er ondersteuning voor de prachtige wallpapers van Muzei, waardoor Googles hdmi-stick ook de vervaagde kunstwerken op de tv kan tonen. Mocht je een haardvuur willen: zowel Play Films, Play Music als Netflix bieden een digitaal haardvuurtje voor jouw tv.

2. Lokale content streamen? Geen probleem
Heb jij allemaal gave films en series op een harde schijf staan? Installeer dan de mediacenterdienst Plex, die door jou geselecteerde mappen scant en alle videobestanden in een mooi overzicht plaats met relevante informatie. Zo krijgen films een eigen poster en worden seizoenen van series handig gesorteerd. De gebruiker hoeft vrijwel niets te doen. Ook zijn er speciale Plex-kanalen beschikbaar met uitzendingen van de NPO en RTL. Handig! Plex is geheel gratis te downloaden, maar om naar de Chromecast te streamen is een Android-app van 3,64 euro nodig. Maandelijks betalende PlexPass-gebruikers kunnen de gratis Android-app downloaden.

3. Desktop, tabbladen en presentaties casten
De Chrome-browser heeft een officiële Chromecast-extensie waarmee gebruikers tabbladen of hun hele desktop naar de tv kunnen streamen. Handig voor streams van websites die nog geen Chromecast-ondersteuning aan hun apps hebben toegevoegd. Ook is het mogelijk om presentaties naar Googles hdmi-stick te casten via Drive. Bij een presentatie verschijnt een knopje 'presenteer' waarna de Chromecast kan worden geselecteerd. Oh, en het is ook mogelijk om retrogames naar de tv te casten.

4. Tweak je instellingen
Om te casten vanuit de Chrome-browser heb je een zeer stabiele en vrij snelle internetverbinding nodig. Gebruik het verlengstuk van de Chromecast om de hdmi-stick zo dicht mogelijk bij de router te plaatsen. Als dat nog niet genoeg is, kun je via de browser-extensie de kwaliteit van het casten aanpassen van 720p (hoge bitrate) naar 720p (normaal) en 480p. Laatstgenoemde is veelal de kwaliteit van streams van bijvoorbeeld NPO of RTL XL. Het is bij dergelijke streams niet handig om in 720p te casten, want dat levert geen betere kwaliteit op.

5. Zet je tv aan met de Chromecast
Als de Chromecast met een oplader is verbonden, staat de hdmi-stick altijd op standby. De Chromecast is dan te vinden voor andere apparaten in de buurt, ook als de tv uitgeschakeld is. Dit geeft je de mogelijkheid om via HDMI-CEC, een technologie die in de meeste recente tv's aanwezig is, de tv in te schakelen en de hdmi-ingang van de Chromecast te activeren. Zo hoef je niet eerst de tv in te schakelen om vervolgens naar het kanaal van de Chromecast te navigeren. Scheelt jou weer tijd.

Lees ook

Chromecast eindelijk in Nederland te koop

Uitpakparty: Chromecast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van