Ga naar de inhoud
Tech

Mobiel betalen met NFC nu landelijk gestart in Nederland

<p><strong>Op 30.000 plekken is met NFC te betalen via Vodafone's SmartPass-app voor Androids of iPhones met een sticker.</strong></p><p></p>

Vodafone Nederland heeft donderdag samen Visa zijn speciale SmartPass-app die is gekoppeld aan een prepaid-creditcard gelanceerd. De mobiele betaaldienst is beschikbaar voor iedereen in ons land. Je krijgt na aanvraag een prepaid-creditcard en kan een app gebruiken om 'contactloos' te betalen. Dat werkt door je telefoon tegen het betaalapparaat bij de kassa te houden. Een pincode invoeren is bij bedragen tot 25 euro niet nodig. Gebruikers kunnen hun prepaid-tegoed in de app opwaarderen, met een maximum van 5 duizend euro.

Chip, sim en sticker

Deze manier van betalen met smartphones werkt met NFC, waarvoor veel smartphones als een ingebouwde chip hebben. Vodafone levert sinds eind januari ook simkaarten met NFC bij nieuwe toestellen. Ze zijn te herkennen aan de zwarte kleur en een logootje. iPhones ondersteunen nog geen NFC, maar zijn wel te gebruiken met SmartPass door er een speciale sticker met NFC-chip erop te plakken.

Wat kost dat?

SmartPass is het eerste jaar gratis en kost daarna 12,95 euro per jaar. Een nieuwe kaart of sticker kost 4,95 euro. Geld overmaken naar vrienden kost 10 eurocent per keer. Opwaarderen via creditcard kost 50 eurocent, via Ideal onder 20 euro kost het ook 50 eurocent, daar boven is het gratis. In de app moet je opletten dat je het vakje waarin je toestemming geeft om speciale aanbiedingen te ontvangen uitvinkt. Behalve als je graag spam op basis van je transacties krijgt natuurlijk.


Waar allemaal?

SmartPass werkt vanaf nu bij honderden winkels op NS-stations, op Schiphol, in de Amsterdam Arena en bij meerdere vestigingen van bekende winkelketens. Als een betaalautomaat een V Pay-logo van Visa heeft, heb je een grote kans dat het al werkt. Vodafone-ceo Rob Shuter verwacht dat 'Nederlanders binnen 5 jaar alleen nog hun mobieltje gebruiken om te betalen'. "Aan het eind van het jaar zal er naar verwachting alleen al in Nederland op meer dan 60.000 punten contactloos kunnen worden betaald", stelt Visa-manager Daniel van Delft. Onder meer vestigingen van Lidl, H&M, Burger King en KFC gaan de nieuwe mobiele betaalmethode ook aanbieden, zegt een Vodafone-woordvoerder.

Met de SmartPass-app kunnen gebruikers ook onderling geld naar elkaar sturen door elkaars telefoonnummer in te vullen (dat kost dus 10 eurocent per transactie). De app is verschenen voor Android, en zeer binnenkort ook voor iOS. Volgens de Vodafone-woordvoerder staat de app nog bij Apple in de wachtrij ter controle.

pin
Veel gewone pinautomaten ondersteunen SmartPass al, je hoeft alleen je telefoon tegen het apparaat aan te houden.

De SmartPass-app kan een soort mobiele portemonnee worden, waarin je meerdere pasjes en tickets kan bewaren. "Het is de bedoeling dat je ook andere passen, kaartjes en loyaltycards in onze app kan gebruiken. Bedrijven kunnen daarvoor met ons samenwerken", zegt de Vodafone-woordvoerder. Onder meer Gall & Gall zal zijn klantenkaarten in de SmartPass-app beschikbaar maken.

Bij een eerste test met betalen via SmartPass met een iPhone voorzien van een sticker op een hoes in de Amsterdamse Berenstraat lukte het ons donderdag nog niet om te betalen. Het toestel werd wel binnen 1 seconde herkend, maar de draadloze betaalautomaten hadden een netwerkstoring. Dat was pech voor de straatmuzikant die daar - als de eerste in Nederland - donaties accepteerde via NFC.

straatmuzikant met nfc

Straatmuzikant 2.0.

Waarom zou je met je via NFC met je telefoon betalen?

De belangrijkste reden is tijdswinst: je mobieltje heb je altijd in je zak, je hoeft niet te zoeken naar het juiste pasje. Een telefoon (of NFC-pas, zie onder) langs een terminal halen zou 7 seconden schelen ten opzichte van het huidige pinnen. En het zou 16 seconden sneller zijn dan contant afrekenen. Dat kan net het verschil maken of je die trein nog haalt. Na aanvragen van SmartPass krijg je ook een prepaid-creditcard, wat op zich handig is voor wie nog geen creditcard heeft.

Wat zijn de nadelen van SmartPass?

Je hebt een prepaid-tegoed en dat moet je dus in de gaten houden. Dat kost meer moeite dan pinnen, wat je zonder nadenken kan doen. Vervolgens moet je opwaarderen, wat in sommige gevallen ook geld kost (zie boven).

Werkt NFC-betalen ook met je bankpas?

Yep, ING en ABN-Amro voorzien hun nieuwe bankpassen van NFC-chips. Het werkt hetzelfde: tegen de terminal houden om te betalen. Voor bedragen tot 25 euro is geen pincode nodig. Om deze manier krijgen heel veel mensen een NFC-chip in hun portemonnee, ook mensen zonder Android- of Windows-telefoon.

Kwam de Rabobank ook niet met een soortgelijke betaalapp?

Klopt, de Rabobank kiest ervoor om geen bankpassen met NFC uit te brengen, maar een app voor mobiel betalen. Dat wordt dus een alternatief voor SmartPass van Vodafone en Visa. De Rabo-app zou in het tweede kwartaal verschijnen.