Tech

Wifi in de trein: kies voortaan NS, géén T-Mobile

31 maart 2014 16:30 Aangepast: 28 april 2018 08:49

<p><strong>Tot nu toe kreeg je in de trein gratis wifi via T-Mobile. Vanaf dinsdag kies je voor 'WiFi in de trein'.</strong></p>

Sinds maart 2010 hebben we in Nederland wifi in de trein. In Intercity's althans, want waar die inmiddels allemaal zijn voorzien moeten Sprinters en opvallend genoeg ook de duurdere Intercity's Direct het nog altijd zonder wifi doen. Wifi in de trein werd tot nu toe door T-Mobile geleverd en zo waren de hotspots in de trein ook te herkennen. Vanaf morgen (dinsdag) moet je echter op zoek naar 'WiFi in de trein'.

NS neemt beheer over

NS neemt vanaf dinsdag het beheer over het wifi-netwerk in de trein over. Vooralsnog blijft T-Mobile het internet regelen, met dezelfde 3G-apparatuur die je gewend bent. Maar er loopt wel een nieuwe aanbestedingsprocedure, waardoor het zomaar zou kunnen dat een andere telecomprovider in de toekomst de verbinding in de trein verzorgt. Tot die tijd is NS het aanspreekpunt bij vragen en klachten over de wifi in de trein, of dat na een nieuwe aanbesteding nog steeds zo gaat is niet duidelijk.

Op perrons: KPN

Op de perrons is het namelijk KPN die wifi aanbiedt. Totdat er een nieuwe partner is gevonden of nieuw contract is gesloten verandert er voor gebruikers weinig, op de verandering van de naam van de hotspot na. Filmpjes kun je bijvoorbeeld nog niet streamen omdat de verbinding dan voor iedereen dichtslibt. Dat druist niet in tegen de netneutraliteit omdat NS de verbinding kosteloos aanbiedt. Wij hopen dat bedrijven als Netflix zit op te letten: die zouden een goeie beurt maken door videostreams in de trein te sponsoren.

Stopcontacten

Overigens is een fijne internetverbinding ook een vereiste in de Lange Termijn Spooragenda van staatssecretaris Wilma Mansveld. Ook stopcontacten in de 2e klas zijn volgens de staatssecretaris nodig, ondertussen geen overbodige luxe meer die alleen tot de 1e klas is voorbehouden. Die stopcontacten zullen echter nog wel even duren, aangezien complete treinstellen daarvoor omgebouwd moeten worden.

Nederlanders houden van wifi en nog niet van 4G

Deze drone steelt je gegevens via wifi

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van