Ga naar de inhoud
Tech

Dit is de formule voor het perfecte ontwerp

<p><strong>De formule voor het beste ontwerp is 'ontdekt'. Met Brain Manufacturing maakt Merel Bekking het beste voorwerp ooit vertoond.</strong></p><p></p>

Volgende week staat Milaan vol van design vanwege de Salone del Mobile, ofwel de jaarlijkse meubelbeurs. Merel Bekking bijt het spits af en gooit meteen een knuppel in het hoenderhok. Voor een goed ontwerp is volgens haar een gevoel voor esthetica overbodig. Het perfecte ontwerp kun je meten.

MRI-scans

Met behulp van Brain Manufacturing maakt Bekking de formule voor het perfecte ontwerp, waarmee ze beste voorwerp ooit vertoond kan maken. Om tot dit allermooiste product te komen, heeft ze proefpersonen in een MRI-scanner die hersenactiviteit in kaart brengt gelegd.

Die mensen kregen een uur lang plaatjes te zien van allerlei objecten, waarbij Bekking afleest of die beelden positief of negatief worden beoordeelt. Let wel, hoe je het onderbewust beoordeelt. Ook al wil je een ontwerp mooi vinden omdat het van die hoog aangeschreven ontwerper is, terwijl je er niets van begrijpt, je kunt geen sociaal gewenst antwoord geven, je hersenactiviteit spreekt de waarheid.

Plastic? Prettig!

Plastic, daar blijken we van te houden. Waar je dacht dat we dat materiaal kil, nep en lelijk vinden, geeft Bekking’s neuro-imaging het tegenovergestelde aan. Ook meet de scan dat rood de mooiste kleur is, terwijl mensen op een vragenlijst melden dat blauw hun favoriet is. Samengevat kiest de testgroep voor organische vormen in rood plastic.

Gebaseerd op de onderzoeksresultaten heeft Bekking een serie gebruiksvoorwerpen gemaakt. Die perfecte ontwerpen laat ze op de Meubelbeurs aan de internationale designwereld zien. Vanaf dat moment wordt Merel Bekking een wereldberoemd ontwerper met miljoenen op de bank, wiens spullen wij allemaal in huis halen. Toch?