Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Eerste indruk: Pebble Steel

14 april 2014 08:42 Aangepast: 28 april 2018 08:18

<p><strong>Met zijn goede software en verbeterd ontwerp scoort de Pebble Steel hoog vergeleken met andere smartwatches.</strong></p><p></p>

Pebble heeft de smartwatch op de kaart gezet met een goed idee op het juiste moment. Eric Migicovsky bedacht tijdens een fietsritje in zijn tijd hier aan de TU Delft dat hij zijn smartphone niet uit zijn broek wilde pakken, bang dat ie zou vallen. Dat het handiger zou zijn als er iets om z'n pols zou zitten. Hij zette het idee op Kickstarter en haalde daar in 2012 maar liefst 10 miljoen dollar mee op. Begin vorig jaar begon de levering.

Ruim 300 duizend smartwatches heeft Pebble inmiddels verkocht. Dit jaar is er een model bijgekomen, de Pebble Steel: zelfde idee als het originele model maar in plaats van plastic is de band nu van roestvrij staal en het scherm van Gorilla Glass. Beter!

Verlengstuk van smartphone

De originele Pebble is de beste van de eerste generatie smartwatches, ondanks of juist omdat hij geen touchscreen of ingebouwde microfoon of speaker heeft. Pebble versloeg met zijn e-paperscherm de concurrentie op gebied van gebruiksgemak, accuduur én prijs.

De Pebble is geen smartphone-vervanger maar fungeert als verlengstuk van je smartphone. Voor mij is dat een uitkomst. Ik heb m'n smartphone doorgaans op stil staan. Ik check 'm toch tig keer per dag. Enige minpunt daaraan zijn dringende telefoontjes. Die mis ik wel eens omdat ik m’n telefoon niet op me of dichtbij genoeg heb om het trillen te voelen of te horen. De Pebble draag ik de hele dag en voel ik dus altijd.

Roestvrij staal

Grootste minpunt van de originele Pebble is het ontwerp. Vooral de horlogeband. Die is van een goedkoop soort slap plastic dat niet fijn draagt. Ik heb die vrijwel meteen vervangen door een NATO-strap. De plastic kast kon nog net, omdat het een nerdy gadget is, maar oogt niet heel volwassen.

De Pebble Steel maakt dat voor een groot deel goed. Kast en band zijn gemaakt van roestvrij staal; in metallic of zwart en je krijgt er trouwens ook altijd een lederen band bij. De Steel blijft vanaf een afstandje een zeker kermisgehalte hebben, maar je moet deze smartwatch ook niet gaan vergelijken met Speedmasters, Submariners, Pilots of andere mechanische juwelen.

Concurrentie

Wanneer je de Steel vergelijkt met andere smartwatches, dan scoort ie in mijn boekje hoog. De Pebble Steel is bescheidener dan de Samsung Galaxy Gear en stijlvoller dan de Sony Smartwatch 2. De laatste zou ik nog best overwegen, ware het niet dat ik een iPhone gebruik en daarmee vallen Android-smartwatches af. Dat geldt ook voor de tweede generatie smartwatches die zullen werken met Android Wear. Ze beloven een slimmere ervaring, maar ik zie mezelf er nog niet van platform voor switchen.

Software

Dan is er nog de Cookoo. De software daarvan is zo brak dat ik die smartwatch niemand kan aanraden. Er circuleren nog wel een paar kleine merken, maar voor iOS-gebruikers heeft Pebble eigenlijk weinig concurrentie. Althans, totdat de iWatch zal arriveren.

Sterk punt van de Pebble is de software. Die reconnect doorgaans vrij aardig met je smartphone. Er bestaat bovendien een appstore met watchfaces en apps. Je kunt er maar acht kwijt op je Pebble of Pebble Steel maar er zitten toffe tussen. De watchface op de foto's heet trouwens Slider.

Duurder

Met de Steel heeft Pebble een smartwatch in handen die meer horloge biedt dan het originele model. Hij is aan de andere kant ook 100 dollar duurder: 229 dollar. Ik betwijfel echter of hij slim en mooi genoeg is om een breed publiek aan de smartwatch te krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore