Ga naar de inhoud
Tech

Vaarwel pincode: ING nu gestart met betalen via NFC

<p><strong>Vanaf vandaag kunnen ING-klanten via NFC en dus zónder pincode betalen. Brengt 2014 de doorbraak van NFC?</strong></p><p></p>

ING is vandaag gestart met het langverwachte 'contactloos betalen'. Ofwel: gebruikmaken van de NFC-chip die al een geruime tijd in m'n bankpas te vinden is. Want als ik ergens een hekel aan heb, is het de sloomheid van afrekenen en pinnen.

De afgelopen maanden zijn er al meer dan 4 miljoen bankpassen van de ING voorzien van een NFC-chip (te zien aan het icoontje aan de achterzijde, naast het chipknip-logo). NFC, dat staat voor near field communication, kennen we onder andere van Android-smartphones en natuurlijk de OV-chipkaart. De werking is ook grotendeels hetzelfde als bij laatstgenoemde: je houdt de pas bij de betaalterminal en zonder extra actie wordt de betaling voltooid.

Hoe werkt het?

Het is mogelijk om met de NFC-chip van de ING-pinpas bedragen tot 25 euro af te rekenen. Het limiet is 50 euro. Als dat is bereikt, moet je tijdens het afrekenen weer éénmalig je pincode invoeren. Dan wordt het limiet opnieuw ingesteld en kun je weer tot 50 euro contact- en pinloos betalen. Handig voor een koffie, broodje of de snelle boodschappen. Als het af te rekenen bedrag meer dan 25 euro is, kun je nog steeds draadloos betalen. Je moet dan wel altijd je pincode invoeren.

Veilig?

Maar is het wel veilig? Dat hangt er vanaf. Als iemand jouw pinpas vindt die NFC-betalingen ondersteunt, kan diegene maximaal 50 euro van je rekening afschrijven voordat er om een pincode wordt gevraagd. De betalingen zijn daarbij direct te zien via de app of internetbankieren, en je pas - inclusief betalen via NFC - kan natuurlijk met één belletje naar de ING worden geblokkeerd.

Waar?

Vanaf nu worden de voor NFC geschikte betaalterminals voorzien van een logo, dat hieronder te zien is. Volgens ING zijn veel terminals al voor contactloos betalen geoptimaliseerd. Dat geldt bijvoorbeeld voor de winkels op NS-stations. Meer dan 30.000 betaalautomaten zijn inmiddels geschikt voor contactloos betalen. Draadloos betalen vervangt ook de chipknip, die per 31 december van dit jaar wordt stopgezet.

Naast ING doet ABN Amro ook mee aan contactloos betalen. Bij die bank hebben inmiddels een half miljoen van de 4,5 miljoen klanten een NFC-pas.

De Rabobank komt niet met geschikte passen, maar voert testen uit met het betalen via de NFC-chip van smartphones in combinatie met hun app.

Het jaar van mobiel betalen

2014 wordt sowieso het jaar van mobiel betalen. Zo is het met de PayPal-app en de Galaxy S5 sinds vrijdag mogelijk om te betalen met je vingerafdruk. En introduceerden Vodafone en Visa onlangs de betaalapp SmartPass voor Android en iOS, die ook met NFC werkt. Op dezelfde plekken als die ING-passen.

Lees ook

Waarom mobiel betalen met NFC gaat doorbreken in 2014

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van