Ga naar de inhoud
Tech

Geheimen? Gebruik dezelfde superveilige Linux-versie als Snowden

<p><strong>Tails is een besturingssysteem op een USB-stick die je op elke computer kan gebruiken zonder sporen achter te laten.</strong></p><p></p>

Klokkenluider Edward Snowden maakte gebruik van beveiligde software toen hij Glenn Greenwald voor het eerste mailde. Zo kon de NSA niet meelezen. Natuurlijk gebruikt hij ook een superveilig besturingssysteem. Het heet Tails en niemand weet waar het vandaan komt.

Niet traceerbaar

Volgens de ontwikkelaars bewaakt Tails je privacy en anonimiteit. "Het helpt je anoniem te surfen en censuur te omzeilen waar je ook bent. Tails is te gebruiken op elke computer en laat alleen sporen na als je dat nadrukkelijk aangeeft. Het is een compleet besturingssysteem dat je meeneemt op dvd, usb of sd-kaart en werkt op elke computer." Tails bewaart gegevens dus niet lokaal, journalisten en hun bronnen worden op die manier beschermd.

Anoniem te werk

Met Tails maak je standard gebruik van Tor, het open netwerk voor anonieme communicatie, en andere privacy tools zoals PGP en KeePass. Wired sprak de ontwikkelaars. Anoniem uiteraard, uit voorzorg dat de regering hen op het spoor komt. "De NSA oefent druk uit op open software-projecten en ontwikkelaars op verschillende manieren", legt de groep uit.

Gratis te downloaden

Tails is voor iedereen gratis te downloaden, maar zal geen vervanging zijn van het besturingssysteem dat je nu gebruikt. Hoewel het een aantal productiviteitsprogramma's gebruikt, zoals OpenOffice en GIMP. Zul je voor je dagelijkse gebruik waarschijnlijk toch diensten moeten gebruiken die aan je naam gelinkt zijn. Heb je een keer iets supergeheims te doen, dan is het misschien een uitkomst.

Blackphone: smartphone voor wie meer privacy wil

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl