Tech

Chinees bedrijf 3d-print tien huizen per dag

17 april 2014 09:03 Aangepast: 28 april 2018 08:18

<p><strong>Huizen worden geprint met (gerecycled) beton en kosten nog geen 5000 dollar per stuk.</strong></p><p></p>

Je kunt alles maken met een 3d-printer, dus ook huizen. In Shanghai gaan ze hard, daar print het bedrijf WinSun Decoration Design Engineering Co liefst tien complete huizen per 24 uur. Hiervoor wordt beton gemaakt dat voor een deel uit gerecycled bouwmateriaal en industrieel afvan bestaat. Een huis kost zo'n 4800 dollar (3470 euro).

WinSun print losse onderdelen met een printer van zo’n 32 x 10 x 6 meter groot. Daarna wordt het huis op de aangewezen locatie in elkaar gezet. Op deze manier en door gebruik te maken van goedkoop materiaal, kunnen snel en goedkoop huizen worden gebouwd. "Dit type 3d printen is beter voor het milieu en kostenvriendelijk", zegt CEO Ma Yihe. Het bedrijf hoopt hun techniek nog verder aan te scherpen zodat ook de arme bevolkingslaag van China zo’n huis kan kopen.

De andere kant van de samenleving wordt overigens niet vergeten. Volgens de CEO is WinSun benaderd om een complete villa te bouwen met deze 3d-printtechniek. In de toekomst hoopt het bedrijf honderd recycle-fabrieken te bouwen om afval om te zetten in 'inkt' voor 3d printers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van