Tech

Maakt Google Glass van de bouwplaats een veiligere plek?

28 april 2014 13:00 Aangepast: 28 april 2018 08:18

<p><strong>Nederlands bouwbedrijf BAM experimenteert met Google Glass voor veilig en efficiënt werken.</strong></p><p></p>

In Rotterdam werkt BAM met een eerste versie van een eigen Google Glass-app. Deze toont onder meer werkinstructies. Bouwvakkers kunnen in de Glass maten en tekeningen bekijken. Volgens BAM is dat een stuk efficiënter werken: "Bij plaatsing van bijvoorbeeld een raamkozijn op een van de verdiepingen nemen bouwplaatsmedewerkers nu nog acht tot tien pagina's werkinstructies op papier mee." Soms moeten werknemers voor verificatie terug naar de bouwkeet.

Tijdbesparend en veiliger

Dankzij het gebruik van Glass moet tijd worden bespaard, omdat gebruikers de informatie ten alle tijden kunnen opvragen. Op die manier zijn minder handelingen nodig om dingen te controleren, waardoor er minder fouten gemaakt moeten worden.

Momenteel worden praktische bouwtoepassingen ontwikkeld en getest. Uiteindelijk moet de Google Glass-app werken op een bouwplaats veiliger, efficiënter en gemakkelijker maken.

Branden blussen met Glass

Google Glass wordt meer en meer door diensten omarmd. Eerder deze maand bleek dat de Amsterdamse brandweer met Glass gaat experimenteren. Het korps onderzoekt of brandweerlieden de bril bij verkeersongevallen kunnen gebruiken. Glass kan de locatie van airbags aangeven en de plek aanwijzen waar de auto opengeknipt moet worden als er sprake is van beknelling. Volgens een woordvoerder is het grootste voordeel 'dat je je handen vrij hebt'.

Glass in de operatiekamer

Het Nijmeegse UMC St Radboud testte vorig jaar Glass in de operatiekamer. Chirurgen opereerden patiënten terwijl ze de bril droegen. Met de camera werden handelingen gefilmd. Heeft een chirurg advies nodig, dan kan een collega dankzij de camera beter meekijken dan over de schouder. Daarnaast kan de chirurg tijdens de operatie protocollen of andere informatie opvragen via Glass, zonder dat hij zijn handen moet vrijmaken.

Lees ook:

Nijmeegse chirurgen testen Glass tijdens operaties

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore