Tech

Nederlander wil paraplu’s omtoveren tot regenmeters

01 mei 2014 18:44 Aangepast: 28 april 2018 08:18

<p><strong>Regenmeters aan de grond zijn te duur in onderhoud. Biedt de 'slimme' paraplu een oplossing?</strong></p><p></p>

Rolf Hut is professor aan de Universiteit van Delft en noemt het een probleem dat steeds minder vanaf de grond wordt gemeten hoeveel regen er valt. Daarom heeft hij een paraplu omgebouwd tot regenmeter. Deze heeft een sensor die regendruppels op het canvas van een paraplu registreert en die vervolgens via bluetooth en een smartphone doorstuurt naar een computer.

Crowdsourcing

Uiteindelijk hoopt Hut dat elke paraplu van zo'n sensor wordt voorzien, zodat regenval van de grond gemeten wordt. De 'slimme paraplu's' sturen de data vanzelf op naar wetenschappers, die dankzij deze vorm van crowdsourcing op de hoogte worden gehouden van regendata vanaf de grond.

Volgens Hut is het een probleem dat regenmeters vanaf de grond steeds minder worden gebruikt. "Het is duur om deze meters te onderhouden", zegt hij. "We hebben radars en satellieten, maar meters aan de grond zijn veel belangrijker voor mensen die werken in operationeel watermanagement of mensen die hydrologie onderzoeken. Zij missen data."

Overstromingen voorspellen

Hut zegt dat dit soort metingen belangrijk zijn om overstromingen te voorspellen, zodat tijdig maatregelen getroffen kunnen worden.

De eerste tests in het lab en in de achtertuin van Hut zijn geslaagd. In de toekomst hoopt de professor dat elke paraplu deze techniek geïntegreerd krijgt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van