Tech

Stoppen met roken? Pak deze aansteker

13 mei 2014 22:55 Aangepast: 28 april 2018 07:47

<p><strong>Deze 'slimme' aansteker geeft je een vuurtje, maar confronteert je meteen met je rookgedrag.</strong></p><p></p>

Het nieuwe Kickstarterproject Quitbit is een aansteker die in contact staat met het internet. Hij registreert je rookgedrag op dezelfde manier als waarop Fitbit je fitnessgedrag meet. Die confronterende gegevens moet rokers helpen om met hun verslaving te stoppen. "If you can measure it, you can manage it", zo luidt het motto van Ata Ghofrani, de maker.

Verbinding met Bluetooth

De Quitbit ziet eruit zoals een zippo en heeft een schermpje dat onder meer laat zien hoe lang het geleden is dat je de aansteker hebt gebruikt en hoeveel sigaretten je al hebt gerookt. Hij geeft geen vlammetje, maar werkt zoals een aansteker in de auto; je moet je sigaret er dus tegenaan drukken. De Quitbit staat in verbinding met je smartphone via Bluetooth low energy.

Quitbit helpt met stoppen

Met de bijhorende app kun je doelen stellen voor jezelf om te minderen en zien hoeveel geld je daarmee al hebt bespaard. Je kunt zelfs instellen dat je aansteker simpelweg niet meer werkt als je aan je maximaal aantal sigaretten van de dag zit. Moet je natuurlijk niet stiekem een andere aansteker pakken.
Het aangeven van hoeveel je per dag rookt en het doelen stellen moet rokers helpen inzicht te krijgen in hun rookgedrag. Uiteindelijk moet het leiden tot helemaal stoppen.

Bestellen via Kickstarter

Het Kickstarterproject heeft overigens nog wel een aardig bedrag te gaan. Het streefbedrag is 50 duizend dollar, de teller staat nu op 10 duizend. Early birds kunnen de Quitbit bestellen voor 89 dollar inclusief verzendkosten (omgerekend is dat zo'n 65 euro). Zijn deze exemplaren vergeven, dan stijgt de prijs met 10 dollar, wat neer komt op een totaal van 72 euro.

bekijk op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van