Ga naar de inhoud
Tech

Sneller van een trauma af dankzij Oculus Rift?

<p><strong>Nederlandse behandelaars willen de virtualreality-bril gebruiken voor therapie.</strong></p><p></p>

Dagelijks duiken er nieuwe toepassingen op van de virtualreality-bril Oculus Rift - onlangs overgenomen door Facebook. Van militairen die er tanks mee besturen tot een simulatie van hoe het is om een vogel te zijn. Ook in eigen land wordt er volop geëxperimenteerd met de virtualreality-bril. Zo hoor en zie je op Bright Day morgen (zaterdag 17 mei) hoe Oculus is te gebruiken door topsporters voor virtuele trainingen. En kan je de bril zelf testen. Maar dat hadden wel al gezegd hè?

'Levensechte' situaties oefenen

Virtual-reality kan ook nuttig zijn bij therapieën, vooral om bepaalde situaties uit het echte leven te 'oefenen'. Het behandelcentrum Reik in Noord-Nederland en it-bedrijf Coolminds gebruiken Oculus Rift op deze manier, onder andere bij mensen met een licht-verstandelijke beperking. "Om te kunnen oefenen is het soms nodig om sociale situaties of specifieke gebeurtenissen in te beelden. Met een Oculus Rift kan je als het ware zo in een oefensituatie duiken."

Therapie met de Oculus Rift is volgens Reik en Coolminds geschikt bij (psycho)sociale problemen, angststoornissen of trauma's. "Stel dat je geen drukke winkel durft binnen te stappen, dan is het lastig om daarmee aan de slag te gaan met een hulpverlener in een rustige spreekkamer. Met de Oculus Rift kunnen we 360graden-beelden en geluid van een drukke winkel gebruiken om stapje voor stapje te leren met de situatie om te gaan."

Bio-feedback

Ook virtuele situaties hebben effect op het lichaam, en die fysieke prikkels zijn een teken dat een therapie goed werkt of niet. Aan deze 'biofeedback' kan de behandelaar zien of er vooruitgang is. "Soms zéggen mensen wel dat ze geen last meer hebben van angsten, maar geeft hun lijf een andere boodschap als ze via virtual reality aan een bepaalde sociale situatie of omgeving worden blootgesteld."

Coolminds ontwikkelt de integratie van biofeedback in de therapie samen met een neuropsycholoog. Op een besloten portal kan Reik allerlei 360 graden beeldmateriaal downloaden voor de therapeutische oefeningen met de Oculus Rift. Er zijn ook eigen foto's en filmpjes te uploaden en zo te zien op de bril.

Lees ook:

Zo heb je een out-of-body experience in virtual-reality

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl