Tech

Vijf innovatieve projecten van Wubbo Ockels

18 mei 2014 14:04 Aangepast: 28 april 2018 07:47

<p><strong>Astronaut en uitvinder Wubbo Ockels is zondag overleden. Bij deze innovatieve projecten was hij betrokken.</strong></p><p></p>

Lees ook ons interview met Wubbo Ockels uit Bright-magazine eind 2007

In Amsterdam is zondag op 68-jarige leeftijd Wubbo Ockels overleden. Hij leed aan kanker. Op 30 oktober 1985 werd hij als eerste Nederlander in de ruimte met ruimteveer Challenger gelanceerd. Hij verbleef 7 dagen in de ruimte. Daarna werkte hij bij het ruimtevaartinstituut ESA in Noordwijk en werd hij hoogleraar bij de TU Delft en bijzonder hoogleraar in Groningen.

Ockels zette zich jarenlang in voor duurzaamheid. Hij zag zichzelf als 'astronaut van Ruimteschip Aarde'. Hij was betrokken bij meerdere innovatieve onderzoeksprojecten, waarover Bright regelmatig heeft geschreven. Een kort overzicht:

Auto op zonnestralen

De auto op zonne-energie Nuna, door studenten van de TU Delft ontwikkeld. De Nuna won maar liefst vijf keer de World Solar Challenge, dwars door Australië, de laatste keer vorig jaar. Ockels adviseerde de studenten bij de ontwikkeling van de wagen en hielp ook technische problemen op te lossen. Als adviseur zat hij ook in de volgwagen 'Mission Control'. In 2004 maakte de Nuna ook een tocht door Europa.

bekijk op youtube

Windenergie uit vliegers

Radiografisch bestuurbare vliegers, die energie opwekken door een kabel omhoog te trekken die om een lier gewonden zit. De lier drijft een dynamo aan. Maar, de vlieger kan ook worden gebruikt om een boot voort te trekken, onafhankelijk van de windrichting. De laddermolen is een idee om gebruik te maken van windenergie op grote hoogten, ongeveer 1 km, waar het in het algemeen harder waait en de luchtstroom gelijkmatiger is.

bekijk op youtube

Elektrische hogesnelheidsbus

De Superbus, een concept van een bus met elektromotor die 250 km/u kan rijden. Ockels zag dit als alternatief voor de geschrapte Zuiderzeelijn tussen Amsterdam en Friesland/Groningen. Op de snelle stukken kan de bus automatisch rijden en is de chauffeur een soort 'supervisor'.

bekijk op youtube

Autonoom zeilschip

Recent werkte hij aan het 'zero-emission' zeilschip Ecolution, die in 2010 door vandalen deels tot zinken werd gebracht. Het zeilschip is volledig autonoom en kan met één vinger worden bediend.

bekijk op youtube

Afsluitdijk 2.0

Ockels deed ook voorstellen voor de toekomst van de Afsluitdijk. Met bijvoorbeeld een dubbele dijk, en een spectaculair valmeer dat als 'batterij' fungeert.


Een paar citaten van Wubbo Ockels

"Optimisme is een verantwoordelijkheid"

"Er is absoluut geen energieprobleem, we gebruiken alleen de verkeerde technologie."

"We moeten stoppen met het kapot maken van de aarde. Iemand moet beginnen. Waarom wij dan niet?"

Bekijk Ockels' TED-talk uit 2009:

Ivo Niehe volgde Wubbo Ockels in zijn laatste maanden en maakte er een speciale TV Show over.
Op Uitzending Gemist staat ook nog de NTR-documentaire Wubbo Ockels: Ruimteschip Aarde.


Lees ook ons interview met Wubbo Ockels uit Bright-magazine eind 2007

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van