Ga naar de inhoud
Tech

Stille windmolen voor op je eigen dak

<p><strong>Rotterdams bedrijf komt met een windmolen voor particulieren. Hij past op je dak, is stil en levert 50% van je energiegebruik.</strong></p><p></p>

De Liam F1 Urban Wind Turbine van De Archimedes heeft geen wieken maar ziet eruit als een schroef. Hij bestaat uit drie cirkels die als spiralen in elkaar worden gewikkeld. Het blauwe apparaat weegt weegt 55 kilogram en heeft een diameter van 1,5 meter. De prijs is 3.999 euro exclusief btw, want btw-teruggave is mogelijk voor eigenaren van kleine windmolens.

'Bijna geluidsloos, meer rendement'

Windmolens op huizen zie je nog niet vaak, dat komt volgens De Archimedes door het relatief lage rendement en de herrie die zo'n apparaat maakt. De nautilusschelp en theorie van De Archimedes vormden voor het Rotterdamse bedrijf de inspiratie om een bijna geluidsloze windmolen (45 dB) met 3 keer meer rendement te ontwikkelen. Op voorhand zijn al zevenduizend exemplaren in 14 landen verkocht. Voor het Midden-Oosten wordt een glamourversie met blingbling en liefst een bekende designernaam ontwikkeld.

Zelfvoorzienend huis

De Liam wekt gemiddeld bij 5 meter per seconde wind 2500 kilowatt uur energie op, de helft van wat een gemiddeld huishouden nodig heeft. "In combinatie met zonnepanelen op je dak zou een huishouden volledig elektrisch zelfvoorzienend kunnen zijn. Als er wind staat, haal je daar je energie uit en als de zon schijnt, gebruik je de zonnecellen om energie op te wekken", aldus Richard Ruijtenbeek van De Archimedes.