Tech

19-jarige bedenkt oplossing voor 'plasticsoep' in oceaan

04 juni 2014 10:22 Aangepast: 23 juli 2018 15:02

In plaats van schoonmaakactie, kan de zee zichzelf reinigen met via een speciaal platform.

Update 2018: Ocean Cleanup ruimt zee op met bewegende 'Pac Man'

The Great Pacific Garbage Patch, zo wordt de enorme afvalberg genoemd die in de Stille Oceaan drijft. In Nederland staat 'ie bekend als 'plasticsoep'. Door zeestromingen wordt al het plastic bij elkaar gedreven in een gebied van ongeveer 34 keer Nederland. Het plastic beschadigt ecosystemen en dringt door in de voedselketen. En er zijn nog vier grote 'hotspots' in de oceanen waar afval zich ophoopt.

Delftenaar Boyan Slat (19!) was het na een duik in Griekenland ('met meer plastic zakken dan vissen') zat en richtte The Ocean Cleanup op. Hij bedacht een manier om het op te ruimen, iets wat voorheen onmogelijk en onbetaalbaar werd geacht.

Drijvende armen van 100 km

Zijn idee is eigenlijk vrij eenvoudig: in plaats van zelf het afval uit de zee te gaan vissen, stelt Slat voor om de zeestromingen zelf het werk te laten doen. Hij wil een soort drijvende 'armen' van 100 kilometer lengte in de vorm van een V op strategische plekken aan de zeebodem vastmaken.

Door middel van stromingen en de wind gaan die het afval gaat verzamelen. De flora en fauna van de oceaan kunnen er niet in verstrikt raken. Het afval wordt omhoog gepompt en opgeslagen, waarna eens in de zoveel tijd een tanker een heleboel afval in één keer kan afvoeren.

Rapportje van 530 bladzijdes

Slat schreef een rapport van 530 pagina's over zijn uitvinding, dat hij inmiddels door tientallen wetenschappers heeft laten onderschrijven. Volgens hen zou het technisch en financieel haalbaar moeten zijn om op deze manier in tien jaar tijd de helft van deze 'soep' op te ruimen.

Er is nog wel flink wat aanvullend onderzoek nodig naar het plan. Maar wie gaat dat betalen? The Ocean Cleanup heeft samenwerkingen met onderzoeksinstituten en (offshore) bedrijven voor research en wil de rest van de kosten voor de volgende fase bij elkaar gaan verzamelen met crowdfunding. Het gaat om een bedrag van 2 miljoen dollar. Wie biedt?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van