Tech

Standing-app: uit protest ergens gaan staan

03 juni 2014 12:42 Aangepast: 28 april 2018 07:47

<p><strong>Met een nieuwe app kan je laten zien waar je voor staat. Door te gaan staan.</strong></p><p></p>

Wie zijn stem wil laten gelden, kon tijdens afgelopen verkiezingen meerdere keren aan de bak. Wie nu nog een onrecht ziet of wat te zeuren heeft, kan in plaats van stemmen gaan staan. Standing heet de app voor vrolijke en speelse activisten. Sta op, als je wat te zeggen hebt.

Standing werkt simpel. Download de iPhone-app, kies een goed doel, en ga staan. Zo lang mogelijk. En liefst op een openbare plek, zodat je gezien wordt. Je moet wel de hele tijd een knop op het scherm ingeduwd houden en je toestel stil houden. Digitaal word je stille actie dan gezien en vastgelegd doordat Standing je resultaat publiceert, a la hardloopapps als RunKeeper.

Standing bundelt de kracht van een stille tocht, speakers' corner waar je op een kratje gaat staan om je verhaal te houden, en een sit-in uit de jaren '60 waar je bij elkaar gaat zitten voor een bepaald doel. En gooit er nog wat humor bij.

De oorsprong ligt in Turkije, waar Erdem Gündüz op 17 juni 2013 op het Taksim Square stond. De makers van de app, het Nederlandse Hubbub, raakten geïnspireerd door het ludieke verzet en wilden een directe bijdrage leveren. "We waren gecharmeerd toen we zagen hoe 'staan' effectief ingezet wordt als burgerlijke ongehoorzaamheid. We vonden het een perfect uitgangspunt."

Alper Çugun van Hubbub: "Want activisme hoeft niet met een conflict gepaard te gaan, terwijl Standing wel meer opzien baart dan het standaard clicktivisme."

Ondertussen hebben een heel aantal invloedrijke mediamensen een stukje gestaan. Wordt Standing na Planking en alle varianten daarop de nieuwst meme?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van