Ga naar de inhoud
Tech

Vodafone doet boekje open over massaal aftappen overheden

<p><strong>In sommige landen hebben overheden directe toegang tot Vodafone's netwerk. In Nederland niet, maar ook hier 44.000 aftapverzoeken in 1 jaar. </strong></p><p></p>

In enkele landen hebben overheden directe toegang tot het Vodafone-netwerk om om gesprekken en metadata af te tappen, meldt The Guardian. Dat gebeurt zonder bevelschrift, zodat er onbeperkt data is te vergaren. De provider bevestigt dit tegen de krant en doorbreekt daarmee de stilte die veel telecomaanbieders rond aftappen aanhouden. In Nederland zouden overheden overigens geen direct toegang tot het netwerk hebben.

Oproep: stop met directe toegang

Door de praktijken in sommige landen naar buiten te brengen hoopt Vodafone dit aan de kaart te stellen. "We roepen bij dezen op een einde te maken aan de directe toegang. Zonder officieel bevelschrift is er geen transparantie. Als we een verzoek krijgen, kunnen we in opstand komen tegen de opsporingsdienst", aldus Vodafone's privacydirecteur Stephen Deadman in The Guardian.

1 jaar in Nederland: 44.000 tapverzoeken

In een rapport dat Vodafone vrijdag publiceerde staan de aantallen officiële bevelschriften door overheden, voor zover publicatie wettelijk was toegestaan. Het gaat in Nederland volgens de tabel in The Guardian afgelopen jaar om bijna 44 duizend verzoeken voor taps, waarbij live telefoongesprekken of internetcommunicatie wordt onderschept.

Ook deden Nederlandse overheden 63 duizend verzoeken verzoeken voor metadata. Eén verzoek kan bovendien in beide gevallen slaan op meerdere mensen, zodat het aantal bespioneerde mensen nog hoger kan uitvallen.

Andere EU-landen

Ter vergelijking: Duitsland, dat 5 keer meer inwoners telt, doet veel minder aftapverzoeken (24.000) dan wij. En vraagt ook minder vaak naar metadata (18.000). Ook opvallend: het Verenigd Koninkrijk doet maar 2800 tapverzoeken, maar vraagt wel 514.000 keer naar meta-data. Griekenland komt met taps en metadata samen in totaal maar tot 8600 verzoeken. Italië lijkt 'kampioen aftappen' in Europa met 141 duizend verzoeken.

Goed nieuws: de NSA weet steeds minder

Hoe eng is het gegraai in onze metadata?