Tech

Hollandse nieuwe: de leukste startups van Rockstart

13 juni 2014 13:34 Aangepast: 28 april 2018 07:47

<p><strong>Na 100 dagen bikkelen presenteerde de nieuwe lichting startups van Rockstart zich. Dit zijn de leukste voor je dagelijks leven.</strong></p><p></p>

Rockstart Accelerator, een snelkookpan voor startups die ze in honderd dagen klaarstoomt om de wijde wereld in te gaan, heeft sinds gisteren nog eens tien nieuwe bedrijven 'afgeleverd'. Daarmee staat de teller op 39 bedrijven sinds de start in 2012. In 2015 hebben ze als doel om 80 startups in hun programma te hebben gehad, dus er is nog flink wat werk aan de winkel. Door te werken met speciale aandachtsgebieden, zoals Smart Energy, wordt het portfolio verder uitgebreid. Maar gisteren was bij de Westergasfabriek in Amsterdam de presentatie van het hoofdgerecht: Web & Mobile.

Veel business-to-business

Er waren dit jaar heel wat business-to-business ideeën, zoals Social Honey dat relevante artikelen aanbeveelt op websites, die echt gebaseerd zijn op de voorkeuren van de lezer, zodat die langer op een site blijft hangen. Gebruikers kunnen deze aanbevelingen bovendien ook beoordelen. En dan Matchhamster, dat feilloos kan uitzoeken waar een tekst op het web allemaal nog meer verschijnt. Handig tegen plagiaat voor uitgevers, maar net zo interessant voor marketeers.

En dan is er nog Technorides, een startup die de oude taxibranche de tools geeft om bij de tijd te blijven (en de concurrentie met bijvoorbeeld Uber kan aangaan). Deze startup is koud uit de accelerator en al booming met 40 procent groei per maand. Maar daarover later meer.

Rockstart demo day 2014

Crowdfunding voor Design

Voor de consument zitten in deze lichting ook een paar toffe startups. Eerder al schreven we over Crowdyhouse, een platform waarop designers en particulieren elkaar kunnen vinden. Ontwerpers met mooie ideeën komen vaak niet verder dan een paar prototypes. Om hun kledingstuk, meubel of voorwerp op de markt te brengen, kunnen ze het via Crowdyhouse aan de man brengen. Als genoeg mensen het willen kopen, kunnen ze het ontwerp ook daadwerkelijk gaan produceren.

En tot dusver gaat dat lekker. Volgens ceo Mark Studholme hebben ze nog geen enkele klacht of retourzending gehad in de eerste testfase. Maar goed, het echte werk gaat nu beginnen. Ze zijn bezig met de volgende financieringsronde en zetten dan met name in op marketing, om het concept breder te verspreiden.

Rockstart demo day 2014

Hoe word ik dj?

Ben je meer van de muziek, dan is Songvice wellicht een gave startup om eens naar te kijken. Op dit platform kunnen jonge, beginnende dj's en producers hun nummer laten horen aan ervaren muziekprofessionals. Die kunnen als een soort mentor meekijken en aangeven waar aanpassingen nodig zijn, zodat het nummer beter wordt en ze wellicht wel binnenkomen bij een label.

Songvice richt zich heel specifiek op Electronic Dance Music, een gebied dat explodeert: er zijn steeds meer jongens en meisjes die de nieuwe Afrojack willen worden. Ze werken hard aan een netwerk in die hoek: zo zitten ze binnenkort met Armin van Buuren om de tafel. Met videogesprekjes heb je contact met je mentor. Die kan van seconde tot seconde commentaar geven op je track. "Anders dan bijvoorbeeld bij Soundcloud, krijg je echte, eerlijke feedback en tips om het beter te maken. Niet alleen maar 'dit is cool'", zegt Henrique Caiano.

Taal leren door te kletsen

Iedereen die een vreemde taal wil leren, weet hoe moeilijk het is om dat vol te houden. CoffeeStrap heeft een platform gebouwd waarop taal leren niet zozeer een opgave is, maar vooral leuk. Op basis van overeenkomende interesses word je gekoppeld aan iemand die de taal spreekt die je wilt leren. In videogesprekken kun je lekker aan het ouwehoeren slaan, zonder tekstboeken of huiswerk.

En dan wil ik toch nog even kort een startup aanstippen die handig is voor al je documenten in de cloud. TOP Docs combineert je Dropbox, Google Drive, iCloud en meer in één interface en ook nog eens encrypted. Je kunt er handig onderweg in werken en delen in alle denkbare formaten. Ook deze startup groeit hard: in korte tijd zitten ze al op meer dan een half miljoen downloads. Het is alleen nog beschikbaar voor iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore