Ga naar de inhoud
Tech

Bewezen: Comic Sans werkt op je zenuwen

<p><strong>Comic Sans maakt of gelukkig, of diep bedroefd. Ook de Romeinen speelden al met lettertypes.</strong></p><p></p>

Fijn artikel deze week op Co.Design. In een vogelvlucht wordt de ontwikkeling van emoties tot bepaalde lettertypes doorgenomen. Al in de Romeinse en Griekse tijd hield men rekening met hoe een lettertype invloed had op het overbrengen van de boodschap. Serif-lettertypes vonden ze 'symbolen van een rijk'. Ook in de tijden van nationalisme werd bewust met types geschaakt: de Duitsers gebruikten Fraktur, de Fransen Garamond en de Italianen Bodoni.

Terug naar Comic Sans
"Academici doen er beter aan om te begrijpen hoe hun lettertypekeus de verwachte emotionele reacties beïnvloedt van de kijker of lezer", stelt de studente Nicole Amare uit Alabama. Zij deed onderzoek naar de emotionele reacties op lettertypes.

Daaruit bleek dat Comic Sans veel heftigere pieken produceert in het emotioneel spectrum dan andere lettertypes. Het schommelt van onrust tot kalmte. "Het is een achtbaan van emoties gevangen in een paar speelse rondingen. Mensen houden ervan, of haten het."

Suffer, saaier en minder werelds
Voor een kleine test veranderde Amare een deel van een website in Comic Sans. Direct ontving ze e-mailverzoeken om de website meteen terug te veranderen omdat het onprofessioneel was. Bij het omzetten naar Times New Roman hoorde ze teleurstelling omdat de site plezier mistte, waardoor het "suffer, saaier en minder werelds" was.

Lees ook: Bekende logo's 'geComicSanst'

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl