Tech

Google start campagne voor meer vrouwen als programmeur

20 juni 2014 21:07 Aangepast: 28 april 2018 07:16

<p><strong>Meer meisjes en vrouwen moeten volgens Google aan de slag met Python, Java, C++ en andere programmeertalen.</strong></p><p></p>

Google wil graag uitstralen dat zijn personeel erg divers is. Mannen en vrouwen van over de hele wereld, die werken aan de grootste tech-innovaties. In werkelijkheid valt dat beeld toch tegen: het merendeel van de werknemers bij Google is blank en man. Vorige maand publiceerde Google daar cijfers met het commentaar meer aan diversiteit te willen doen.

Made with Code

Het bedrijf onderneemt meteen actie en heeft maar liefst 50 miljoen dollar over om meer vrouwen aan het coderen te krijgen. Er is een speciaal programma opgezet, Made with Code, dat code-projecten combineert met jongeren-organisaties.

In enkele van de introductieprojecten leren vrouwen bijvoorbeeld een 3d-geprinte armband te maken. Ook komen ze te weten hoe je beats componeert of hoe je een gifje in elkaar draait. Er wordt gewerkt met Blockly, de visuele programmeertaal die Google twee jaar geleden introduceren en die ook wordt gebruikt bij online cursussen zoals van Code.org.

Vrouwen interesseren in tech

Susan Wojcicki, CEO van YouTube, schrijft over het vrouwen-programma op de blog van Google. "Er zijn maar heel weinig jonge meisjes geïnteresseerd in technologie", schrijft ze. "Minder dan één procent van de meisjes op de middelbare schoolt heeft interesse om in computerwetenschappen af te studeren."

bekijk op YouTube

Wojcicki hoopt dat er verandering in komt met het Made with Code-programma. Thuis ziet ze bij haar dochter al verschil. "Mijn dochter weet instinctief hoe ze games kan spelen, video’s kan kijken en hoe ze met vrienden moet chatten. Ze begrijpt technologie en gebruikt het graag, maar ze toonde nooit interesse om zelf iets te maken."

Wojcicki introduceerde haar dochter aan andere meisjes die computerwetenschappen interessant vonden. "Ze is pas begonnen met het leren van computertalen en gebruikt nu code voor thuisprojecten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van