Tech

Interview: Dana Nicholson van HTC over design en innovatie

08 juli 2014 10:04 Aangepast: 28 april 2018 07:16

<p><strong>De HTC One M8 is misschien wel het mooiste Android-toestel van dit moment. Welke keuzes zijn er design-wise gemaakt?</strong></p><p></p>

Dana Nicholson is Strategy Director Design bij HTC en bepaalt dus met zijn team hoe smartphones van HTC eruit zien, waar het merk in de toekomst naartoe gaat en hij bekijkt hoe het bedrijf kan innoveren.

Bij Bright vinden we de HTC One M8, het nieuwste vlaggenschip van HTC, in elk geval één van de mooiste Android-toestellen op de markt, dankzij de luxe uitstraling van de telefoon. Met Dana Nicholson bespreken we de keuzes die zijn gemaakt voor het ontwerp van het toestel en welke kant HTC in de toekomst op wil gaan.

De HTC One M8 voelt en oogt luxueus, maar is daardoor wel één van de duurste smartphones op de markt. Hoe kijk je daar tegenaan?

Laat me het zo omschrijven: dit is de beste telefoon die je kunt kopen met het meeste waar voor je geld. Met de HTC One M8 hebben we de lat hoog gelegd wat betreft prestatie en kwaliteit. Het materiaal en de details die we hebben doorgevoerd in het ontwerp maakt het toestel echt anders dan andere telefoons op de markt.

De Duo-Camera is misschien geen killer-feature voor de meeste gebruikers, maar het zorgt er wel voor dat een toestel duurder wordt.

De gebruikswaarde is voor ons de belangrijkste waarde voor elke beslissing die we nemen. Alle innovatie in onze toestellen wordt daarom kritisch geëvalueerd. Wij zien vaak dat er in de markt wordt geïnnoveerd om te laten zien wat er met technologie mogelijk is, terwijl gebruikers er weinig mee doen. Wij zetten gebruikswaarde juist boven technologische show-off, daar moeten we de technici soms van overtuigen. Ook de kosten komen op een tweede plaats.

De keuze om een Duo-Camera in de HTC One M8 te stoppen, was omdat mensen professioneel uitziende foto's willen maken met hun telefoon. Wij wilden professionele focuspunten integreren die met een tik op het scherm achteraf zijn te verstellen.

Hoe blijf je op smartphonegebied innoveren?

De afgelopen vijf jaar hebben we verbeteringen gezien op hardwaregebied en gebruikservaring. Ook de softwareplatformen werken inmiddels goed. De accuduur wordt daarnaast ook steeds beter en we maken inmiddels toestellen die langer mee moeten gaan. Om je dagelijkse taken beter vast te leggen, tweaken we onze toestellen zodat ze nog gebruiksvriendelijker worden.

Zijn smartphones sequels geworden, zoals we in Bright Ideas ⌘002 stelden?

De tijd dat er elke maand een nieuw toestel heer en meester was op het gebied van snelheid en functies verscheen, is voorbij. De focus ligt nu meer op het maken van kwalitatief hoogwaardige producten. Daarnaast is de ervaring voor klanten belangrijk geworden. Een toestel moet iets zijn waar ze zich mee kunnen identificeren, waar ze de waarde van inzien en waar ze naar terugkeren. Gebruikers moeten het merk loyaal zijn. Dat bereik je niet alleen met goede nieuwe functionaliteiten, maar ook door een hoge kwaliteit te garanderen gedurende de hele levensduur van een product.

Waarom is er voor de HTC One M8 gekozen voor een volledig aluminium behuizing en niet voor een ander materiaal?

Aluminium maakt het toestel stug en robuust. Daarnaast houden we van de authentieke metalen look en afwerking. Een plastic toestel kan gemakkelijk barsten of verf verliezen. Aluminium kan een stootje hebben, waarmee het toestel erg duurzaam is.

Hoe kijk je aan tegen apparaten die een verlengstuk van je smartphone worden, zoals wearables?

Terwijl de mogelijkheden van onze telefoons zich blijven ontwikkelen, willen gebruikers meer gemak. Wearables en andere verkleining van deze computersystemen kunnen geweldige nieuwe gebruikerservaringen opleveren waarbij het bedienen van een telefoon met twee handen niet meer past.

Wearables staan nu nog in de kinderschoenen en sommigen lijken in de markt gezet als een bijgeleverde oplossing voor extreem grote smartphones. Maar pas als je tussen twee apparaten kunt schakelen met een efficiënte gebruikservaring zonder iets te hoeven missen, heeft het waarde.

Op welke gebieden kunnen we meer innovatie van HTC verwachten de komende jaren?

Over toekomstige concepten en projecten kan ik niet uitwijden, maar HTC blijft van de One-toestellen in elk geval de beste telefoons maken voor de juiste prijs.

Later deze week publiceren we ook interviews met designers van LG en Samsung.

Lees ook:

Eerste indruk: HTC One M8, mooiste Android-toestel?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van