Tech

Interview: Samsung over de wearables van de toekomst

11 juli 2014 14:02 Aangepast: 28 april 2018 07:16

<p><strong>Samsung heeft al diverse smartwatches. Waar gaat 't heen met de wearables? "Eén idee is een uitvouwbaar scherm."</strong></p><p></p>

Lees ook ons interview met HTC-designer Dana Nicholson

Gerben van Walt Meijer is Marketing Manager Mobile bij Samsung Nederland. Hij bekijkt hoe producten van Samsung het beste in de markt gezet kunnen worden en focust daarnaast op de behoeften van klanten, zodat Samsung op die vraag kan inspelen met nieuwe producten.

Met Gerben van Walt Meijer bespreken we welke designkeuzes er voor Samsungs Gear 2 en Gear Fit zijn gemaakt. Dit zijn de nieuwste wearables van Samsung die op de markt zijn gekomen. Ook Android Wear komt nog voorbij met Samsungs Gear Live en we hebben het over de toekomst van 'de smartwatch'.

De Gear 2 in verschillende kleuren

Samsung heeft momenteel meerdere smartwatches op de markt: de Gear 2, de Gear 2 Neo, de Gear Fit en later komt de Gear Live uit. Wat zijn de verschillen tussen die apparaten?

"Als je een wearable gaat kopen moet je je afvragen: waar ga ik het voor gebruiken? De Gear 2 en Gear 2 Neo zijn specifiek gericht op communicatie, waarbij de Neo een iets meer plastic afwerking heeft, het zonder camera moet doen en dus iets goedkoper is. Met de Gear Fit heb je ook wel communicatie-opties, maar dit apparaat is veel meer gericht op fitness en gezondheid - de naam zegt het al. Zowel de Gear 2 (Neo) als de Gear Fit werken met Tizen. Als straks de Gear Live uitkomt werkt dat apparaat met Android Wear."

Wat zijn de grootste verschillen tussen Android Wear en Samsungs Tizen voor smartwatches?

"De Gear Live werkt met Android Wear en dus ook met Google Now. Je kan navigeren met Maps en gebruik maken van het kaartensysteem. Ook kun je apps downloaden uit de Play Store voor Android Wear. Aan de andere kant werkt Tizen weer beter in Samsungs ecosysteem en met andere Samsung-apparaten in huis."

Zijn wearables 'the next big thing'?

"Ik zie het wel gebeuren dat je je smartphone thuis laat en je alles met een wearable doet. In welke vorm weet ik niet. Ik heb daar wel ideeën bij, maar dat is fantaseren."

Fantaseren mag.

"Smartwatches zouden eruit kunnen gaan zien als designhorloges, waarbij het in normale stand gewoon een analoog klokje is met echte wijzers. Wanneer er een telefoontje of notificatie binnenkomt verandert de glasplaat in een display waarop het bericht wordt geprojecteerd.

Een ander idee is een uitvouwbaar scherm. Smartwatches zijn nu nog gebonden aan kleine displays, maar dat is misschien niet de beste viewing experience. Daarom zijn de smartphones ook groter geworden. Je hebt meer scherm, meer overzicht. Misschien kun je straks het scherm van een wearable wel uitvouwen tot een 5,5 inch formaat op je pols."


De Gear Fit meet onder meer je hartslag

De Gear 2 (Neo) en Gear Live hebben nu een vierkant display. Waarom is er niet gekozen voor bijvoorbeeld een rond scherm?

"Een vierkant scherm past beter bij ons OS en de hele presentatie daarvan. Daarnaast zijn notificaties en berichten beter te lezen op een hoekig scherm. Ook kun je met de Gear 2 en Gear Live foto's maken, wat eveneens beter gaat met een vierkant scherm."

Over die camera: er zijn vast veel mensen die zich afvragen waarom die op een smartwatch zit.

"Tegen de 16 megapixelcamera van de Samsung Galaxy S5 kan hij natuurlijk niet op, maar de camera is wel handig om bijvoorbeeld even een QR-code of je vliegticket te scannen. Daarnaast kun je op wintersport bijvoorbeeld je rit van de piste vastleggen zonder dat je een GoPro nodig hebt of een camera moet vasthouden."

De Gear Live werkt met Android Wear

Een smartwatch is ook een mode-accessoire. Hoe ga je om met verschillende smaken?

"Dat doen wij momenteel met verwisselbare bandjes. Die zijn er gemakkelijk af te halen. Als jij geen felle kleur om je pols wil van plastic materiaal, kun je kiezen om er bijvoorbeeld één van bruin leer aan vast te maken."

Hoe kan het dat er nog zo weinig mensen met een smartwatch rondlopen?

"Je ziet er nu voornamelijk early adopters mee rondlopen. Misschien ziet de rest er het gemak nog niet van in, maar wij zien dat de markt langzaamaan op gang komt en dat er steeds meer wearables worden verkocht. Het is een kwestie van tijd voordat de massa smartwatches (letterlijk) omarmt."

Dit is deel 2 in onze serie interviews over design van smartphones en wearables. Lees ook ons interview met HTC-designer Dana Nicholson

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van