<p><strong>Rijden op CNG is stiller, zuiniger, minder milieubelastend dan benzine of diesel. Waarom maakt de overheid 't dan zo duur?</strong></p><p></p>
Na een paar weken met de Audi A3 g tron, blijf ik met open mond achter. Na jaren schrijven over elektrische auto's met al hun voor- en nadelen was hier het alternatief dat al jaren bestaat en voor veel autorijders een praktischer en schoon alternatief is. In Duitsland zit gas al een tijdje in de lift en zorgt de samenstelling van CNG ter plaatse ervoor dat je ook nog eens 100 kilometer extra bereik hebt op een tank van 14 kilo.
Eigenlijk blijft er dus ook maar één hele grote vraag over: waarom heeft de Nederlandse overheid de accijns op gas (LPG en CNG) verhoogd en is de wegenbelasting hoger dan van een op benzine rijdende auto?
Het akelige antwoord is: geld. Om meer inkomsten te genereren werd de accijns op diesel verhoogd, maar dat leverde nog niet genoeg op en dus moest er ook bij gas geld bij.
Dat illustreert de relatie die de politiek heeft met de verduurzaming van het transport. Als er goede sier gemaakt kan worden met high-tech laadstations en flitsende elektrische auto's, dan wordt daar dankbaar gebruik van gemaakt. Maar auto's die op resten plantmateriaal en poep rijden, daar wordt doodleuk de accijns op verhoogd.
Zelfs met belastingnadeel goedkoper
Desondanks is een auto op CNG in veel gevallen een goedkoper alternatief voor benzine. Maar belangrijker nog: wie op biogas rijdt, rijdt CO2 neutraal en zonder uitstoot van NOx of fijnstof. Inmiddels is het aantal auto's dat te koop is ook flink toegenomen. De Audi A3 te groot: een Volkswagen Up! op groengas is er ook. Te klein? Een Opel Zafira misschien? De praktische bezwaren tegen rijden op CNG zijn daarmee grotendeels van de baan. Nu nog een zetje van de overheid in de goede richting.
Wie meer wil weten: voormalig Bright-freelancer Marie-Claire van den Berg maakte een film over rijden op groengas. Alle 14 delen staan op Youtube.