Tech

Regisseur uploadt filmklassieker zelf naar YouTube

20 juli 2014 23:12 Aangepast: 28 april 2018 06:45

<p><strong>De Nederlandse filmklassieker Suzy Q is door de regisseur nu zelf helemaal op YouTube gezet, uit frustratie over rechtengedoe.</strong></p>&#13;

De telefilm die de doorbraak betekende van Carice van Houten, Suzy Q, is nu in zijn geheel gratis te streamen via YouTube. Regisseur Martin Koolhoven heeft de film zaterdag geupload, nadat hij eerder in de week al had opgeroepen de film te uploaden naar The Pirate Bay, wat ook gebeurde. En naar Dumpert.

Koolhoven is teleurgesteld dat er na al die jaren nog altijd geen legale manieren waren om de film online te bekijken. Dit omdat de film door gedonder met rechten niet groot in de bioscoop draaide en niet op dvd verscheen. Suzy Q gaat over een jong meisje (Van Houten) dat dicht bij Mick Jagger van de Rolling Stones probeert te komen. Uiteraard zit er ook muziek van de Stones in Suzy Q, net als nummers van The Turtles, Tee Set, Booker T & the MG’s en Jimi Hendrix. En daarmee begon dus het gedonder.

Muziekrechten van die bands zijn in geval van een release op dvd of in de bioscoop gewoon veel te duur, dus lag de film 'op de plank'. Zo nu en dan zond de publieke omroep Suzy Q uit, maar terugkijken op Uitzending Gemist was er dan niet bij.

Hieronder kan je hem helemaal streamen via YouTube, gratis en voor niets. Na anderhalve dag is de video nog altijd niet offline gehaald door Youtube, dus laten we er maar vanuit gaan dat Google in dit geval de royalty's over de muziek afdraagt.


Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van