Tech

Red vs Blue: interactieve kaart volgt Oekraïnse oorlog live

28 juli 2014 21:02 Aangepast: 28 april 2018 06:45

<p><strong>Deze webkaart showt de strijd in Oekraïne in live updates over het blauwe en het rode kamp. </strong></p><p></p>

De oorlog in Oekraïne toont weer aan dat je met alle informatie van internet zelf de rol van defensie-analist kan aannemen. Zo wisten researchers, bloggers, tweeps en onderzoeksjournalisten met behulp van foto's die via social media binnenkwamen vorige week al de plek te bepalen waar de raket op MH17 werd afgevuurd. Dat deden ze ruim een dag voordat de Amerikaanse overheid dezelfde plek aanwees. De locatie van foto's is mede te bepalen door satellietbeelden en Street View te vergelijken, en een tool te gebruiken die je de stand van de zon op een bepaald tijdstip en plek laat checken.

Ook vandaag dook nog een nieuwe foto op van het transport van het Russische raketsysteem op de dag van de ramp met het toestel van Malaysia Airlines. De locatie van de foto is ook weer gevonden door een internetter die Google's Street View afstruinde.

Live Map

De situatie in Oost-Oekraïne is er met het recente offensief van het leger nog chaotischer op geworden. Een groep 'burgerjournalisten' probeert wat orde in de chaos te scheppen met de indrukwekkende interactieve webkaart LiveUAMap. Daarop plaatsen ze nieuws en social media-updates die binnenkomen, voorzien van verschillende pictogrammen die het soort bericht aangeven. Zodat je ziet wat er waar aan de hand is.

De blauw icoontjes zijn nieuwtjes over het Oekraïnse kamp en de rode over het Russische. Inderdaad, het conflict teruggebracht tot Red vs. Blue. Je ziet op LiveUAMap in één oogopslag dat er nu flink wordt gevochten rond de rampplek van MH17, die voor een groot deel op de Russische rebellen is terugveroverd. De groep die de kaart bijhoudt accepteert donaties via Bitcoin.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van