Tech

Raketgeleerde maakt nieuwe pan die sneller kookt

28 juli 2014 21:21 Aangepast: 28 april 2018 06:45

<p><strong>Wat gebeurt er als je een raketgeleerde loslaat op een doodgewone pan? Dan kookt-ie ineens veel sneller.</strong></p><p></p>

Je zou denken dat het koken van water een vrij simpel proces is. Je doet water in een pannetje, steekt het fornuis aan en wacht een tijd totdat het kookt. Dr. Thomas Povey, professor in raketwetenschap en natuurkunde aan Oxford, was op vakantie en vond dat het sneller moest kunnen. Toen hij terug kwam van het kamperen vond hij dat nog steeds en na drie jaar onderzoek heeft Povey nu ook daadwerkelijk een oplossing.

Zijn pannen zien er redelijk doorsnee uit, op wat opvallende vinnen aan de zijkant na. Die vinnen zorgen ervoor dat de hitte van het brandende gas (of ander soort fornuis) veel efficiënter naar het water in de pan wordt overgedragen. In de praktijk zou dat bij het koken van water 3,3 minuten schelen ten opzichte van een normale pan van hetzelfde formaat.

Die tijd is natuurlijk wel afhankelijk van allemaal factoren, zoals hoe hoog het gas staat, hoeveel water er in de pan zit en hoe hoog je je bevindt. Povey wilde zijn pan in eerste instantie maken voor de kampeermarkt. Daar bleken al dergelijke pannetjes te bestaan, dus keek hij naar de consumentenmarkt, waar ook valt te besparen.

"Een normale pan van hetzelfde formaat gebruikt 44 procent meer gas", legt Povey uit. "Dit is een behoorlijke besparing, maar het zet mensen ook aan het denken over hun energieverbruik met een product dat heel zichtbaar zijn energie verbruikt, in tegenstelling tot de onzichtbare energie van de meeste apparaten zoals vaatwassers en koelkasten."

Povey had zelfs een pan die 100 procent efficiënter was dan bestaande pannen, maar die zag er volgens de fabrikant te maf uit. Die fabrikant verkoopt de pannen, een steelpan, soeppan en koekenpan, voorlopig alleen in het Verenigd Koninkrijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van