Tech

Erasmus MC lekt mailadressen jonge hiv-patiënten

19 maart 2018 16:31 Aangepast: 21 april 2018 21:59
Beeld © ANP

Een medewerker van het Erasmus Medisch Centrum heeft de e-mailadressen van met hiv besmette kinderen gelekt tijdens het versturen van een nieuwsbrief. Het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Een woordvoerder van het Erasmus MC bevestigt tegen RTL Nieuws dat het datalek heeft plaatsgevonden en aan de privacywaakhond is gemeld, maar wil niet bevestigen of het om hiv besmette kinderen gaat.

Uit de inhoud van de nieuwsbrief, die begin maart is verstuurd, blijkt dat de informatie is bestemd voor kinderen met het virus hiv. Hiv is één van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen en de voorloper van aids.

46 patiënten

Het gaat in totaal om de e-mailadressen van 46 jonge patiënten of hun ouders. Dat is bijna een kwart van het totaal aantal kinderen dat in Nederland hiervoor wordt behandeld (134 kinderen tussen 0 en 12 jaar, 77 kinderen tussen 13 en 17 jaar). De infectie kan onder andere komen door onveilige seks, seksueel misbruik of door de overdracht van moeder op het kind.

In de nieuwsbrief geeft het Erasmus MC informatie over onder andere de aankomende Wereld Aids Conferentie in Amsterdam en verschillende campagnes rondom hiv. Ook wordt er aandacht besteed aan de Virus Groei-wijzer, een hulpmiddel voor kinderen om meer te weten te komen en te praten over hun besmetting.

Menselijke fout

De e-mail is verstuurd door een verpleegkundig specialist die al jarenlang bij het Erasmus MC werkt. "Een menselijke fout", zegt de woordvoerder. In een brief die naar de jonge patiënten en ouders is gestuurd biedt het Erasmus MC zijn 'welgemeende excuses' voor het datalek aan.

Vanwege het datalek is er besloten om te stoppen met de nieuwsbrief. De informatie wordt binnenkort beschikbaar gesteld op de nieuwe website van het Erasmus MC.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore