Tech

Deze gordel voorkomt dat je inkakt achter het stuur

12 augustus 2014 10:01 Aangepast: 28 april 2018 06:45

<p><strong>Deze gordel meet je hartslag en ademhaling en checkt zo of je niet indut tijdens het rijden.</strong></p>&#13; <p>&#13; Anderhalf miljoen auto-ongelukken in Europa, waarvan 40.000 dodelijk en 30 procent veroorzaakt door vermoeidheid… Ai. </p>

De cijfers liegen er niet om. We dommelen blijkbaar nogal eens weg achter het stuur. Het Biomedisch Instituut in Valencia ontwikkelde met EU-steun een veiligheidsgordel die je wakker schudt als je onderweg in slaap dreigt te sukkelen. Hoe dan?

'Harken' noemen ze 'm: Heart and Respiration In-Car Embedded Non-Intrusive Sensors. Met sensoren in de gordel en in je stoel meet het ding bijvoorbeeld je hartslag en ademhaling en checkt zo of je nog wel wakker bent. Zodra je dreigt in te kakken, gaat er een alarm af en word je eraan herinnerd je auto aan de kant te zetten.

In dit filmpje wordt precies uitgelegd hoe het werkt:

De eerste tests met de nieuwe veiligheidsgordel waren succesvol. Het researchteam maakt nu plannen om het systeem te testen voor het echie. Als dat ook blijkt te werken willen ze Harken verkopen aan automerken om standaard in te bouwen. Welk merk biedt zich als eerst aan?

Geselecteerd door de redactie van Whocares.me, een blog vol inventieve opplossingen en hartverwarmende acties voor een betere wereld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van